Čović: Hrvatima je poslana poruka da je Federacija bošnjački entitet

Hrvatima je na sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta jasno poručeno da je Federacija BiH bošnjački entitet, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za “Glas Srpske”, komentirajući činjenicu da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije podržan jedino kandidat HDZ-a BiH Marinko Čavara.

Na jučer održanoj sjednici, za predsjedavajućeg Zastupničkog doma izabran je Denis Zvizdić (SDA), a za dopredsjednike Stanko Primorac (HSP BiH) i Svetozar Pudarić (SDP).

Čović je ocijenio da je to samo nastavak nastojanja SDP-a i SDA da postavljaju Hrvate na pozicijama. “To je krajnje loš potez i njime su urađene dvije loše stvari – prekršen je Ustav FBiH i formalno imenovan treći Bošnjak na šest ključnih funkcija u FBiH. Druga stvar je da smo opet bošnjačkim glasovima, kako su to uradili i u vrijeme izbora i kada se birao Dom naroda, izabrali jednog od zamjenika iz reda Hrvata”, smatra Čović.

HDZ BiH će u iduća četiri dana razgovarati sa drugim strankama radi što skorijeg uspostavljanja vlasti, najavio je Čović. Komentirajući intervenciju State Departmenta i otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednik HDZBIH kaže kako je ta poruka vrlo jasna i da lideri stranaka trebaju “sjesti i naći dogovor, jer je evidentno da od nelegitimne i neustavne strukture vlasti niko neće imati koristi”.

“Kompromis mora uvažiti legitimnu volju srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda”, istakao je Čović. Komentirajući tvrdnje kako su SDA i SDP dobile zeleno svjetlo od međunarodne zajednice da formiraju vlast bez dva HDZ-a, Čović je rekao da ni jedan predstavnik međunarodne zajednice sa kojim je do sada razgovarao to nije nazvao razumnim.

“Ako pročitate dokument koji je došao iz Washingtona, već u prvom redu veoma precizno govori o širokoj koaliciji koja se treba napraviti kako bi se dobila ona dvotrećinska većina u državnom Parlamentu. Oni nisu definirali stranke, ali to su u osnovi legitimni predstavnici sva tri naroda, koji su već manje-više prepoznati”, rekao je Čović te dodao: “Kada je hrvatski narod u pitanju to su dva HDZ-a, kada je srpski narod u pitanju to su dvije stranke koje su se dogovorile SNSD i SDS i sve druge stranke koje ih prate, a Bošnjaci neka se dogovore koje su to njihove stranke.”

Philip J. Crowley, pomoćnik američke državne tajnice, u utorak je posebnom izjavom pozvao “stranke koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što če izabrati te izaslanike, jer ove županije krše Ustav Federacije BiH”, kao i “stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odgode ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ne verificira izaslanike iz svih županija”. [HRijec]

12 Comments

  1. Da se nezaboravi. Muslimani su nasli dva Hrvata Hipokrata za koje Hrvate ne znace nista. Namojte krviti sve na Muslimane Muslimani rade za svij naro. Hrvatske izdajice oni su zato odgovorni. U B. i Hercegovini Muslimanski lobi je dosta jak, zato su i nasli Hrvate koice raditi za Muslimansku politiku. Stajati iza nacionalne stranke, raditi protu Hrvatskog naroda, toje izdaja. Pored svega toga zla Hrvatsko nacionalno jedinstvo moze uspjet.

  2. Herceg Bosna prvo vama treba suditi za ubistvo Blaža Kraljevića i njegove pratnje 1993 godine.Čović treba na robiju jer pokro je svoj narod.Dosta su 20 godina krćmili i uzimali od naroda.

  3. Hrvatsko jedinstvo može uspjeti samo bez Čovića i HDZ na vlasti.Puna potpora HSP.Oporbo 4 godine imate i radite a neprimati plaće za nerad i beneficije.

  4. Tko ide u koaliciju s Lagumdzijom ne bi se trebao razbacivati frazama o (ne)postenju, uzimanju od naroda, zatvoru itd.

  5. jossko hajde svojim na poskok.com i piši tamo svoje jadikovke.poskok .com obožava hercegbosance i pusti nas koji komentarišemo i mislimo drugaćije nego oba HDZ.

  6. Ako se dogovore HDZ nece dobiti ono što je imao na umu poslije izbora to znaci da su poraženi, i da im nije uspjelo sa politikom ucjenjivanja.

  7. Sva propaganda kod Muslimana svodi se u jednu opce jedninstvenu politicku platformu sa opcim planom, muslimanskom dominacijom. i uvudenje vremenski serijatski zakon.Hrvatska nesloga omogucuje muslimanima ucvrcenje vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*