Čović i Dodik: Inzko je kriv za političku krizu u Federaciji BiH

Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, ocijenili su da je glavni krivac za krizu u Federaciji BiH visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Čović i Dodik suglasni su da Inzko mora povući svoje sporne odluke o poništavanju odluka Središnjeg izbornog povjerenstva, kojima je omogućeno nasilno formiranje federalne Vlade.

Dodik je nakon sastanka sa Čovićem rekao kako je potrebno da se BiH riješi stranog tutorstva koje će, ako bude nastavljeno, uništiti BiH.

Dodik i Čović su da današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru rekli da je suradnja SNSD-a i HDZ-a BiH odlična i da postoje usuglašeni stavovi o svim bitnim pitanjima u BiH.

Govoreći o sporazumu između SNSD-a i SDP-a BiH, Dodik je rekao da su u taj dokument ugrađeni raniji dogovori SNSD-a sa HDZ-om BiH i da se on neće mijenjati.

Najavivši da će na sastanku šestorice, koji bi se trebalo održati 20. ovog mjeseca u Mostaru, razgovarati o provođenju odluke “Sejdić – Finci”, Dodik i Čović kažu da i je u tom dijelu usuglašeno temeljno načelo da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda, te da postoji više rješenja kako to osigurati.

Dvojica lidera su rekli da će podržati kandidate za Vijeće ministara BiH koje je predložio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Sa strane HDZ BiH na sastanku su, pored Čovića, bili i član Predsjedništva stranke Vjekoslav Bevanda i potpredsjednici stranke Borjana Krišto i Marinko Čavara, u izaslanstvu SNSD-a bili su članovi Glavnog odbora SNSD-a Željka Cvijanović i Slavko Mitrović i izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*