Čović i Lagumdžija: Glavna otvorena pitanja riješiti do kraja travnja

Predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH, Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija, izjavili su nakon sastanka u Domu HDZ-a BiH u Mostaru da bi do kraja travnja trebala biti riješena sva otvorena ključna pitanja, poput proračuna i primjene presude u slučaju ”Sejdić i Finci”.

Domaćin sastanka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, izjavio je kako misli da su na sastanku definitivno riješili pitanje vojne imovine, te da bi se to trebalo do kraja ovog mjeseca riješiti i u parlamentarnoj proceduri. Izrazio je uvjerenje i da će se pitanje državnog proračuna riješiti do kraja travnja, kao i da će se do tada ući u završnu fazu rješenja slučaja “Sejdić i Finci”.

“Kada ovo riješimo, iza sebe ćemo ostaviti ključne probleme koji su nas opterećivali zadnjih par godina i moći ćemo se okrenuti krajnje životnim pitanjima”, kazao je Čović nakon sastanka u izjavi za novinare. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, govoreći o slučaju “Sejdić i Finci”, kazao je kako su razgovarali o kreiranju procedure u vezi rješavanja tog pitanja.

“Zadužili smo konkretne ljude iz jedne i druge stranke koji treba da na politički odgovornoj, ali i stručnoj razini, pronađu modalitete koji će biti prihvatljivi, ne samo za te dvije stranke, već i za većinu u Parlamentu BiH koja može napraviti izmjenu Ustava i riješiti taj slučaj u cijelosti”, kazao je Lagumdžija.

Govoreći o državnom proračunu, predsjednik SDP-a istaknuo je kako su građani zaslužili da nakon tri godine imaju proračun BiH, te je u vezi s tim pohvalio predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, napominjući da je uspio pomiriti “naizgled nepomirljivo”. Čelnici HDZ-a BiH i SDP-a na sastanku su razgovarali i o suradnji stranaka na nižim razinama vlasti, a posebice su pohvalili suradnju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

“Suradnja u HNŽ-u trebala bi biti ogledni primjer kako se treba surađivati”, kazao je Čović, a Lagumdžija je dodao kako su ljudi koje vode te dvije stranke u HNŽ-u u novim ljudskim i političkim odnosima kreirali klimu koja rješava dugogodišnje probleme. Na kraju su oba čelnika najavili kako će se krajem travnja u Mostaru održati sastanak političkih stranaka koje sudjeluju u vlasti BiH na državnoj razini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*