Čović i Lagumdžija potpisali: Od ponedjeljka Federacija ima novu parlamentarnu većinu

Predsjednici SDP-a BiH i HDZ-a BiH, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, potpisali su u nedjelju u Sarajevu dva dokumenta koji potvrđuju opredijeljenost ovih stranaka za međusobnu suradnju na svim razinama vlasti u razdoblju 2012. – 1214. godine, te definiraju prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na razini Federacije BiH.

Rezultat je ovo dvosatnog sastanka predsjednika dviju stranaka te premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i potpredsjednika HDZ-a Marinka Čavare.

Lagumdžija je nakon sastanka izjavio da će ove dvije stranke već sutra poduzeti korake koji će dovesti do rekonstrukcije vlada na svim razinama, odnosno tamo gdje SDP i HDZ imaju većinu.

Dogovorili smo se, rekao je, da se tijekom vikenda ponovo Nermin Nikšić, Marinko Čavara i još neki ljudi uključe u preciziranje dokumenta koji treba vrlo jasno kazati koji su prioriteti u rekonstruiranoj federalnoj Vladi.

“Dogovorili smo se da početkom iduće sedmice preciziramo taj dokument i da krenemo u rekonstrukciju Federalne vlade”, kazao je Lagumdžija. Dodao je da je savršeno jasno kako su okosnica te rekonstrukcije SDP, HDZ i SBBBiH.

“Idućeg tjedna naša će povjerenstva dodatno raditi na usaglušavanju stavova o presudi Sejdić-Finci tako da 27. lipnja u Bruxelles odemo sa usuglašenim stavom i principima rješavanja ove presude”, kazao je Lagumdžija.

HDZ i SDP će u čitav proces uključiti i svoje partnere, a lideri stranaka su istaknuli da imaju evidentnu parlamentarnu većinu za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH. “Uvjeren sam da ćemo čitav proces završiti u naredna dva tjedna”, precizirao je Lagumdžija.

Čović je pojasnio da od sutra počinje s radom nova parlamentarna većina. “Siguran sam da ćemo imati 65 ili 66 zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH”, rekao je Čović te ponovio je da HSP BiH i NSRZB u kvoti hrvatskih glasova ne mogu biti zastupljeni.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*