Čović i Ljubić: Blokadom spriječiti SDP-ov pokušaj formiranja vlasti

Na jučerašnjoj sjednica Predsjedništvo SDP-a BiH usvojilo je nacrt programske platforme koja nosi naziv “Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010.-2014.”, koja je potom upućena na adrese SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH, tj., kako je priopćeno iz centrale SDP-a, “političkim strankama s kojima je do sada postignut najveći stupanj saglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja”.

U priopćenju SDP-ova Centra za informiranje stoji da je SDP “spreman za formiranje novih proeuropskih vlada na svim razinama, s namjerom da se značajno ubrza bosanskohercegovački put u EU i NATO”, da “SDP neće dozvoliti da se protekle četiri godine ponove” te da očekuje kako će se “na ovim principima moći okupiti širi front usmjeren ka reformama i ubrzanju europskih integracija”.

Ističe se također da “SDP nije zainteresiran za podjelu funkcija sa partnerima u vlasti, nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine koja vrlo brzo može krenuti naprijed ako se postigne suglasnost oko implementacije ključnih politika”.

Na kraju priopćenja ističe se kako SDP BiH očekuje da se “ubrza proces izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH što je preduvjet za konstituiranje vlasti u Federaciji BiH, ali i na ostalim razinama”.

Iz stranaka s kojima SDP nije postigao tako visok “stupanj saglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja” stigle su oštre reakcije na očitu nakanu SDP-a da vlast konstituira bez stranaka koje su osvojile većinu glasova hrvatskih glasača te da izigra načelo rotacije po kejem bi u narednom mandatu na čelu Vijeća ministara trebao biti Hrvat, a na koje je ovih dana upozorio u visoki predstavnik Valentin Inzko.

Već nakon jučerašnje neslužbene informacije da će SDP izaći s takvom ponudom predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je da bi istiskivanje HDZ-a iz vlasti vodilo blokadi države, a danas je slične stavove ponovio i glasnogovornik te stranke Mišo Relota.

“Koristit ćemo sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo, a to je blokada vlasti”, izjavio je Relota.

“To je eksperiment koji je odmah osuđen na propast. Ključ je u tome da Zlatko Lagumdžija i dalje želi biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakve osnove za takav izlet, koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti isključe dva HDZ-a”, objasnio je Relota.

Oglasili su se i predstavnici HDZ-a 1990. “Ovaj potez SDP-a nije politički mudar, ali odgovornost je na toj stranci za sve ono što će takvi potezi prouzročiti”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

“U ime 90 posto izbornog hrvatskog legitimiteta i u ime najmanje 95 posto hrvatskih građana u BiH, mogu reći da vlast u BiH neće biti formirana bez većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta”, istaknuo je Ljubić u Sarajevu nakon sastanka s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Radončić je, na zamolbu novinara da prokomentira SDP-ovu platformu izjavio da “izbornom pobjedniku nije lako, pogotovo ako ne bude do kraja poštovao izbornu volju hrvatskog naroda”, ističući da u spomenutoj platformi “hrvatski korpus nije adekvatno zastupljen”.

28 Comments

 1. Raguz Martin: Ja sam mislio da ću biti u vijeću ministara ali eto Božo je igrao iz keca u dvicu……bio je dobar koeficijent

 2. Sramotno, Covic je prodao sarajevske Hrvate i Posavinu a sada kada se boji za svoju stolicu prijeti blokadom, smijesno- samo da znate nemate potporu cijelokupnog hrvatskog puka!
  Zvonko je nas covjek!

 3. Sramotno, Covic je prodao sarajevske Hrvate i Posavinu a sada kada se boji za svoju stolicu prijeti blokadom, smijesno- samo da znate nemate potporu cijelokupnog hrvatskog puka!

 4. Čović kada ostaje bez fotelje diže bunu.Ostavio je HDZ i napustio Hrvate u Sarajevu.Podrška Zvonku i HSP BiH iz Sarajeva..

 5. Najbolje bi bilo u BiH ne održavati izbore, nego dati “svjesnoj avangardi” da, kao nekad, odlučuje u ime građana koji “ne znaju što je njihov interes”. Ali, dok se stvari tako ne “urede”, dok se “dopušđta” građanima da biraju, valja poštivati rezultate izbora, kao i zakonska i druga pravila po kojima se provode izbori i konstituira vlast.
  U tom smislu je važna imati na umu da SDP nije nikakav izborni pobjednik – ima 8 mjesta u državnom parlamentu koliko i SNSD, da su golemu većinu hrvatski glasova osvojile liste HDZ-a BiH i koalicije HDZ 1990 – HSP BiH, te da po davno uspostavljenom redoslijedu dužnost premijera treba obavljati Hrvat.
  SDP je postupio spretno nudeći platformu, no trebao ju je prvo ponuditi SNSD-u jer bez njega ne može učiniti ništa na formiranju vlasti te HDZ-u BiH, koji je na izborima nesumnjivo dobio mandat da zastupa Hrvate u tijelima BiH.

 6. Opozicija Čoviću idi kod dodika pa tamo budi ministar Hrvatima kojih ima 0,01 % imaćeš 100 % glasova…sram te bilo…više je Hrvata u Sarajevu nego u Grudama ili Širokom

 7. Pejo.T. moraš znati da Čović služi Dodiku za podkusurivanje ovdje u Federaciji i da če obrisati guzicu sa njim kao tolet papir za jednokratnu upotrebu …živi bili pa vidjeli kako će se formirati državni parlament na koncu…bez HDZ-a najkraju će Mile reći probao sam čOVIĆU DA TE UVUČEM U VLAST ALI NEMOGU PRITISAK JE VELIK…

 8. Vise Hrvata u Sarajevu nego… 😀 cak bi ti i Sejdo Bajrami (Zeljko Komsic) rekao da je to pretjerano !

 9. O Dodika nemam apsolutno nikakva (pozitivna) očekivanja što se tiče Hrvata u BiH, kao ni od Lagumdžije. Hrvati u BiH ne bi smjeli igrati ulogu ni Diodikova ni Lagumdžijina potrčka, a hrvatsku politiku u BiH, do sljedećih izbora, trebaju voditi oni koji su dobili najviše hrvatskih glasova, a ne Zlatko Lagumdžija i nekolicina političkih marginalaca, koje će on okolo pokazivati kao “poštene Hrvate”.
  A ako Hrvatima stranka kojoj su dali najviše glasova ne valja, neka drugi put za nju ne glasuju. Izbori se provode da bi se izabrala vlast, a ne samo radi zadovoljenja forme.

 10. HDZ BiH NEKA IDE U PROŠLOST I MNOGO TOGA JE LOŠE URADIO PREMA HRVATIMA U SARAJEVU.POZIVAO NA ISELJENJE I NAPUŠTANJE SARAJEVA.

 11. HDZ neka ode tamo gdje mu je mjesto, ali na legalan i legitiman način. U prošlost ga moraju poslati birači, a ne Lagumdžija i nekolicina njegovih Hrvata.

 12. Kada i gdje su HSP i braća Lijanovići stekli legitimitet odlučivati o tome što je hrvatski interes u BiH?

 13. A gdje to piše da je nekoličina Hrvata to Vi kažete gospodo..opozicija nego šta priščajte koliko god hočete…

 14. Neka pričaju koliko hoče i HSP biče vlast jer narodu je dosta propali 20 godina sa HDZ.Treba početi rješavati pitanje korupcije i tajkunizma.Europa treba zatvoriti svim političarima račune u bankama koji rade na podjeli zemlje i šire strah u ljudima.Dosta je narod šutio i želi promjene i posao.

 15. Kako HSP Sarajevo zna čega je narodu dosta? Formira li se vlast na temelju toga što HSP Sarajevo “zna” čega je narodu dosta ili na temelju izbornih rezultata?

 16. Ivica mi formiramo vlast na bazi programa.Ne želimo fotelje več rješavati korupciju i kriminal.Zašto HDZ ne zapošljava mlaqdež u Sarajevu.Več tajnice dovodi iz Ljubuškog Čapljine….itd.Zar Hrvati nemaju svoje mlade da zaposli u institucije vlasti.

 17. Koliko je mladeži HDZ zaposlio u Sarajevu u zadnji 15 godina? Koliko je rješeno pitanje poginuli dragovoljaca HOS-a u Sarajevu?

 18. I što s programom? Stranka s programom izlazi u izbornoj kampanji, onda narod na izborima kaže što o programu misli… I što je narod 3. listopada kazao?

 19. iVICE NEKA JE NAROD GLASAO I IMA PRAVO HSP SA SVOJIM GLASOVIMA OD TOGA DA IDE SA ONIMA KOJI IMAJU ISTE POGLEDE SA SVOJIM PROGRAMIMA.HDZ I HDZ 1990 NEKA NAM NE SMETAJU I NEKA PRAVE VLAST SA MOMOM I SNSD..

 20. IVICE I HSP IMA BAR 10% GLASOVA SVOJI BIRAČA KOJI PODRŽAVAJU NAŠ PPROGRAM I HVALA SVIMA KOJI DAJU SVOJ GLAS HSP BIH.

 21. Jesu samo Hrvati koji glasaju za HDZ BiH i HDZ 1990? Hrvati glasaju i dali su podršku na izborima HSP BiH.Imamo pravo da zastupamo Hrvate koji su dali povjerenje HSP BiH.

 22. Gospodo iz HDZ BiH i HDZ 1990 nije ovo 1993 da možete praviti blokade.Za sve protiv sistema i vlasti ima sud i zakon koji važe za sve građane ovo zemlje.Ne pokušavajte ko Ante Jelavić jer nema bježanja kao prije u Hrvatsku.

 23. A u kojoj se to zemlji s 10 posto pobjeđuje na izborima? HSP bi s 10 posto zastupao Hrvate!? A što je s onih 90 posto? Tko će njih zastupati?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*