Čović i Ljubić dobili “apsolutnu potporu” od Josipovića i Kosor

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Dragan Čović izjavio je kako je dobio „apsolutnu potporu“ hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor za politiku koju zastupaju on i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

Komentirajući u četvrtak za sarajevski „Dnevni avaz“ i banjalučke „Nezavisne novine“ razgovor što su ga on i Ljubić u srijedu u Zagrebu vodili s najvišim hrvatskim dužnosnicima, Čović je ustvrdio kako Josipović i Kosor u cjelosti dijele stajališta dva HDZ-a u BiH.
„Jospović i Kosor dali su neupitnu potporu legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda“, kazao je Čović.

Kako prenosi Hina, predsjednik HDZ BiH pojasnio je da je hrvatskom predsjedniku i premijerki prenio upozorenje zbog „opasnog“ pokušaja Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da najprije uspostavi vlast u Federaciji BiH a ne na razini države „kako bi se onda obračunavali s drugim entitetom u BiH“. Čović drži da to “vodi razgradnji odnosa u BiH i produbljuje krizu”.
SDP BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) su na temelju većine koju imaju u skupštinama pet županija unutar Federacije BiH već počeli proces uspostave izvršne vlasti.

Nova vlast čiju okosnicu čine SDP i SDA već je dogovorena u najvećoj i najvažnijoj Sarajevskoj županiji a uskoro slijedi uspostava vlada u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.
„Činjenica da netko vjeruje kako nas može eliminirati iz vlasti zorno pokazuje u kakvoj se ustavnoj poziciji danas nalazi hrvatski narod. Naravno da smo im (Josipoviću i Kosor) kazali od kojih stranaka to dolazi i što činimo da to spriječimo“, izjavio je Čović pojasnivši kako u HDZ-u imaju „plan B“ za situaciju u kojoj bi bili potisnuti iz izvršne vlasti u Federaciji BiH.
„Mi ćemo im (SDP-u) jasno staviti do znanja da nema dalje uspostave vlasti u Federaciji BiH“, kazao je Čović potvrdivši kako će njegova stranka u sadašnjim uvjetima blokirati svaki novi pokušaj uspostave vlasti.

Čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je u izjavama za medije u Mostaru da dva HDZ-a predstavljaju predvodnike europske politike u BiH te da od Zagreba traže potporu za jednaku poziciju za Hrvate u ustavnim promjenama u toj zemlji.

“Jasno smo istaknuli kako su dvije stranke hrvatskog bloka spremne biti predvodnici europskog bloka kako bi predsjednik Josipović i premijerka Kosor bili u mogućnosti s puno više rezultata i kredibiliteta podržati jednu takvu politiku. Složili smo se da vlast treba odražavati političku volju i u kojoj su uključeni legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda i građana BiH”, rekao je Ljubić.

On je ocijenio da hrvatski političari u BiH imaju “zdravu politiku koja je u stanju artikulirati domaću politku” bez nametanja stajališta iz Zagreba. Također je odbacio mogućnost da bilo što poljulja sporazum između dva HDZ-a o zajedničkom sudjelovanju u vlasti te zahtjevima za ustavnim reformama u zemlju u kojima bi Hrvati ostvarili jednaku poziciju s druga dva naroda.

25 Comments

 1. Naravno potpora opoziziji HDZ i HDZ 1990 da budu konstruktivna oporba i da ne zatežu u Federaciji jer bi kršenjem Dejtona mogli završiti kao i samoupravljač gospodin Ante Jelavič !!!

 2. Samo u Federaciji BiH u oporbu ide onaj tko dobije vise glasova a u vlast onaj tko dobije manje. HSP BiH nosi krivo ime. nikakvi pravasi to nisu. HSP BiH pomaze onima koji Hrvatima u Bosni i Hercegovini otimaju pravo da izaberu onoga tko ce ih predstavljati u vlasti. To je stranka hrvatskog obespravljivanja!!!

 3. Predsjednik Josipović je svima davao potporu SDP HSP HDZ HDZ 1990 i svakoj stranci sa kojom je razgovarao.Josipovič razgovara sa svima i BiH.

 4. Mmarić HSP nosi pravo ime i štiti Hrvate prodane i napuštene politikom HDZ BiH doktor stranke jednog lica HDZ 1990 koja izbacuje ljude koji razmišljaju svojom glavom.To je demokracija Bože i Dragana.Tragedija Hrvata je HDZ BiH.

 5. 1. Zar nije prije nekoliko dana Z. Lagumdzija dokazivao da samo on ima Josipovicevu podrsku?
  2. Lijepo je što HSP BiH stiti Hrvate u BiH. Malo je cudno sto je to ljetos radio najavljujuci hrvatsku republiku u BiH, a sada kolaicijom s SDP-om. Ali dobro, nastranu i to, ali onaj tko stiti Hrvate i njihova prava morao bi postivati njihovu izbornu volju kakva god bila. Moze sad bilo tko doci i reci ‘Ja stitim Hrvate’ pa traziti da bude predsjednik Federacije. U demokraciji jos treba jedan medjukorak – dobiti na izborima povjerenje onih koje stitis. Ako ne dobijes, stitis dalje i cekas nove izbore .

 6. Tko ima večinu u parlamentu,a usput i sva tri konstituivna naroda mađu ministrima i ostalim organima vlasti taj ima večinu.Možda se to nesviđa nekome jer ti narodi ne dolaze iz njihovih stranaka.To je činjenica ovakva sa ovim ustavom,pa to se isto dešava u Republici srpskoj pogledajte ministre iz reda Bošnjačkog naraoda i Hrvatskog iz koje stranke dolaze naravno SNSD-a izuzev Davora Čordaša koji je novi ministar iz HDZ-a jer je riječ o dogovoru Dodik – Čović, a da ne govorim na manjim pozicijama U MIMISTARSTVIMA I DRUGIM REPUBLIČKIM ORGANIMA .Uostalom tko može trvditi da je HDZ Hrvatska straanka a SDP nije ili HSP ili Radom za boljitak to je pomalo smiješno ako znamo da HDZ nije dobio niti jedan glas u Sarajevu a Hrvata ima više u Sarajevu nego u nekom manjem hercegovakom gradiču.Pogledajte koliko Sarajevo ima stanovnika duplo više od cijele hercegovine naravno bez Mostara Jablanice i Konjica mislim na škutoriju…..

 7. Jeste vi svjesni sto pisete!? “Tko ima vecinu u parlamentu, a usput i sva tri konstituivna naroda mađu ministrima i ostalim organima vlasti taj ima vecinu… pa to se isto desava u Republici srpskoj” Vecinu u parlamentu i sta tri konstitutivna naroda medju ministrima??? Znaci, Bosnjaci kao brojniji narod ce uvijek imati vecinu, u ministarske fotelje ce uvaliti dva-tri podobna Hrvata i Srbina. Hrvati onda vise i ne moraju izlaziti na izbore. Tako su svojevremeno instalirali i Sejdu Bajramovica. Ne mogu vjerovati da pravasi podupiru stare komunisticke metode i da im je uzor RS i Milorad Dodik.

 8. Među ovim strankama koje formiraju vlast ima Hrvata isto ako ne i više nego u HDZ -u čitaj dobro da bi razumio.Nema HDZ monomol nad Hrvatima i u ostalom Čovićev partner je gospodin kojeg prozivaš na kraju teksta.Ja koliko znam Hrvati ne izlaze na izbore u RS već skoro 20 god jer ih tamo i nema, a u Federaciji izlaze jer su opstali i biće još jači ali bez HDZ koji je pokazao kako se štiti Hrvatski interes skoro pa 20 god naročito u Posavini i Bosni !!!

 9. Pravaš je upravu 100 %,ima puno Hrvata u SDP-u naročito iz Tuzle Sarajeva,Bihača,Zenice,i srednje Bosne a to su veliki gradovi gdje Hrvati žive kao Ja,dodaj tome HSP 100 % Hrvatsku stranku i Radom za boljitak koja je više multietnička nego čista Hrvatska dobili smo ono što pravaš tj HSP govori..Pitanje je koliko neko hoče da razumije neke stvari ???? Ko može dokazati da Dodikovi Srbi nisu glasali za HDZ u federaciji I Borjanu Krišto,pa oni imaju takav sporazum koji su potpisali prije izbora !!!

 10. Strasno bi bilo kad bi HDZ ili bilo tko drugi imao monopol na zastupanje Hrvata. Hrvate treba zastupati onaj tko dobije najviše hrvatskih glasova. Ako se taj princip jednom narusi, ako Hrvati dopuste da bosnjacke stranke odlucuju tko je hrvatski predstavnik u vlasti, to ce biti nova katastrofa za hrvatski narod, jednaka onoj koju je dozivio u ratu.

 11. zasto sdp ima vecinu u federaciji?
  -pa upravo zbog toga sto ta stranka sebe ne naziva prestavnikom jedne nacionalne skupine.
  -neki ne zele prihvatiti promjene koje su odpocele i koje samim time narusavaju dosadasnje politike vodjene na prostoru bih (mislim da je to udarilo covicu i ljubicu u glavu jer su oni prve nacionalisticke stranke iz bih-a koje su pale, nemojmo zaboraviti i predsjednika rs i sda koja ne zeli formirati vlast bez oba hdz-a)

 12. Ima i jednostavniji odgovor (na pitanje zasto sdp ima vecinu u federaciji): Zato sto je u Federaciji Bosnjaka vise nego Hrvata! Sve drugo su nebuloze.

 13. Sarajevski Hrvata ima 15.000 i mnogi su glasali za HSP SDP ili možda i SDA i NSRZB.U BiH 400.000 Hrvata a HDZ BiH dobio 140.000 glasova gdje ode 260.000 glasova i koliko je SNSD dao glasova HDZ BiH?

 14. Nekad je u BIH živjelo 7oo.ooo tisuča Hrvata nema ih skoro više od 300.000 tisuča tko je kriv za to naravno zna se HDZ svojom politikom prodaje tj izdaje Hrvatskih interesa i teritorija.Da nije bilo toga mi bi sad na Drini bili i ne bi polemisali oko ovih stvari tko je Hrvatska stranka a tko NIJE ……

 15. Da nije bilo HDZ-a vi bi danas zivjeli u krnjoj federaciji i noslili stafetu Slobodanu Milosevicu. Ovako se Srbija vratila u svoje povijesne granice, a Miloševic otišao na drugi svijet jer se s takvim porazom nije mogao nositi.
  Sarajevskih Hrvata ima i više od 15 tisuca, samo vec dugo nisu u Sarajevu i ne izlaze na izbore. A svi Hrvati u BiH nisu punoljetni, a ni svi punoljetni ne izlaze na izbore, nego možda 60 posto. Kad to sve ubacis u svoju kalkuaciju, ako to nije preteska matematika, slika ce biti sasvim drugacija.

 16. HDZ je odavno digao ruke i kada govoriš njihove greške oni uvjek imaju opravdanje.Zašto su svi njihovi čelnici napustili i otišli iz Sarajeva u toku rata.Hrvati od tada su šikanirani i napadani i pljuvani u svim medijima.

 17. Sarajevo ima vrlo malo Hrvata i večinom starija populacija a mladeži možeš naprste nabrojati.HDZ je morao tražiti rješenja da Hrvati ostanu u svojim domovima a ne pozivati na iseljenje.

 18. Daragi Robi, ja sam stotinama kilometara daleko od tih ministarstava u koja se sada neki pokusavaju ugurati, ne hajuci sto ce time dati alibi stranci koja je Hrvatima vec ukrala mjesto clana Predsjednistva BiH. Uostalom, cak i da jesam u drzavnoj sluzbi, SDP je moderna, progresivna stranka, koja se stalno poziva na ustav i zakon, pa ne bih morao strahovati za svoja radna i druga stecena prava.
  Velis da pricam gluposti. Ukazi mi, molim te, na jednu od njih. Sto sam pogresno ili glupo napisao?

 19. Je li to u BiH donesen novi izborni zakon – uvazavaju se samo glasovi onih koji glasuju protiv Ljubica (i Covica). Niste dali, to je vase pravo, ali morate vidjeti koja je opcija na izborima dobila vecinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*