Čović i Ljubić od ruskog veleposlanika zatražili podršku za Hrvate u BiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić razgovarali su u srijedu, u Mostaru s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenkom.

U duljem razgovoru razmijenjena su stajališta o aktualnim političkim pitanjima u BiH, a posebno oko procesa međustranačkog pregovaranja o uspostavi vlasti nakon Općih izbora u BiH, te položaju hrvatskog naroda u BiH, priopćeno je iz HDZ BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić istaknuli su kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama te su pozvali na promjenu Ustava kojom će se osigurati istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Također, ukazali su na potrebu žurne izmjene Izbornog zakona u BiH nakon posljednjih općih izbora koji su potvrdili mogućnost brojnih manipulacija i pokušaja eliminiranja legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti.

– Europski put BiH nema alternativu, a treba osigurati političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, te podići ekonomsku i socijalnu stabilnost BiH na višu razinu nego do sada. Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni Opći izbori 2010. godine treba konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima, istaknuli su Čović i Ljubić te su dodali kako SDP i stranke okupljene oko njega vrše nedopustiv pritisak na institucije kako bi dobile jednu trećinu zastupnika u hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH formirale neustavan Dom naroda te većinom bošnjačkih glasova u Zastupničkom domu izabrali predsjednika FBiH i Vladu, protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji, što je nedemokratski i producira nepovjerenje između stranaka i naroda.

Na sastanku je bilo još riječi o provedbi Odluke Europskog suda za ljudska prava i „berlinskom dijalogu”. Predsjednici dva HDZ istaknuli su kako HDZ 1990 i HDZ BiH ne blokiraju, kako to neki tvrde, uspostavu vlasti, već naprotiv, čine sve kako bi bio postignut međustranački dogovor koji će jamčiti stabilnost i funkcionalnost novih vlada za cijeli izborni ciklus. Za taj dogovor je potrebno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta dobivenog u svakom narodu i svih građana.

Čović i Ljubić i su zamolili veleposlanika Harčenka da Rusija kao članica Vijeća za provedbu mira (PIC) predloži ostalim zemljama članicama potvrđivanje opravdanih zahtjeva za ravnopravnost Hrvata u BiH i da se to nađe i u dokumentima PIC-a.

Hrvatski blok okupljen oko HDZ BiH i HDZ 1990 će zajedno s ostalim legitimnim predstavnicima naroda i građana BiH nastojati što prije formirati funkcionalne vlade koje bi trebale zadovoljiti osnovna načela, što podrazumijeva dovoljan ukupni kapacitet za usvajanje potrebitih reformi, posebice ustavnih te većinsku izbornu legitimaciju sva tri konstitutivna naroda. Za nesmetano funkcioniranje budućih vlasti nužno je da parlamentarne većine na relaciji država, entitet, županije kada je riječ o Federaciji BiH budu maksimalno moguće kompatibilne.

Veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da Rusija nema namjeru nametati svoje interese i neku svoju viziju unutarnjeg uređenja, već želi podudaranje “interesa Rusije i interesa BiH kao partnera”. Po njegovim riječima, Rusija je izravno uključena u političku stabilizaciju u našoj zemlji kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za implementaciju mira (PIC). Govoreći o OHR-u i međunarodnoj zajednici, ponovio je stav da je došlo vrijeme za promjenu načina djelovanja međunarodne zajednice u BiH. Rusija smatra da je najvažniji zadatak zatvaranje OHR-a i predaja odgovornosti vlastima u BiH, kazao je.

Ruski veleposlanik u BiH dotaknuo se i pitanja promjene Daytonskog sporazuma, rekavši da su promjene moguće, ali samo na osnovu domaće inicijative svih institucija vlasti, političkih lidera, političkih institucija BiH, u okviru domaćeg dijaloga i na osnovu konsenzusa. Protivi se, dodao je, bilo kakvim pokušajima nametanja promjena daytonskog Ustava BiH i stvaranja nekog nametnutog uređenja države.

“Formiranje vlasti je potpuno unutarnja stvar BiH i mi se nećemo miješati u to. Želimo da se vlast formira što brže”, kazao je Harčenko.

(Hrvatska riječ)

5 Comments

  1. Ko je tomu kriv nego 20 godina vladanja jednih tj HDZ,doveli su nas do toga da molimo Ruse za pomoć.Zna se ko nije jedini potpisao Kreševsku deklaraciju i ko nije htijeo da budemo jedinstveni razbijao nas kao i danas.Žao mi je Ljubića jer će biti izvaran kao i prije !!!

  2. Muslimanski vodje cine genocid nad hrvatskim narodom.Ova drzavica ode u k…ac. Navodno se oni bore za multi kulti..Grdna rano,Mi necemo vise trpiti niciji genocid,necemo lijencine da uzdrzavamo.Hocemo svoj entitet i cao.Vi radite sta hocete sa sobom.Ni srbi ne zele to isto.

  3. Nema od trečeg entiteta ništa to su zablude u koje Vas je uveo Čović,samo može biti gore po Hrvatski narod kao Dodik što priča srbima o nezavisnosti koja če ga koštati scenarija ravnom Egiptu…Živi bili pa vidjeli !!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*