Čović i Ljubić zatražili od PIC-a rješavanje hrvatskog pitanja

Predsjednici dvaju HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić, koji su i visoki dužnosnici u državnome parlamentu BiH, zatražili su u četvrtak na zasjedanju Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) da se riješi hrvatsko pitanje u BiH te su upozorili na diskriminaciju ovoga naroda što se očitovalo eliminiranjem većinske hrvatske političke volje u vlasti.

“Hrvati, kao malobrojniji od tri ustavna naroda najmanje mogu učiniti za rješenje ove političke krize, ali je rješenje hrvatskog pitanja ključ stabilnosti pa i opstanka Bosne i Hercegovine”, rekao je Ljubić predstavnicima PIC-a u Sarajevu u izlaganju koje je medijima dostavio HDZ 1990, prenosi Hina.

Ljubić, koji je i supredsjedatelj Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH, upozorio je kako se i Jugoslavija raspala zbog neriješenog nacionalnog pitanja

“Neriješeno nacionalno pitanje, nejednaka ustavna pozicija triju ustavnih naroda uzrokom su nepovjerenja, straha i političkih tenzija što u konačnici rezultira nefunkcioniranjem institucija”, dodao je Ljubić.

U BiH nije ustrojeno državno vijeće ministara više od devet mjeseci nakon izbora, a u Federaciji BiH vlast su uspostavile stranke okupljene oko SDP-a a iz vlasti su isključena dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata.
“U Bosni i Hercegovini se na isti način krše prava njezinih ustavnih naroda ovisno o entitetu u kojemu žive, a ustavna prava Hrvata u čitavoj državi”, objasnio je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u izjavi za medije u Mostaru pozvao na žurnu uspostavu državne vlasti.

“Nema smisla da više čekamo. Jedino je rješenje da dvije najjače hrvatske, bošnjačke i srpske stranke uspostave vlast na državnoj razini, entitetima i županijama zbog podijeljenih nadležnosti kako bi bili u stanju provoditi reformske procese prema EU i NATO-u”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH koji je i supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH.

Čović je opetovao da je članovima PIC-a prenio stajalište da predsjedatelj vijeća ministara mora doći iz hrvatskoga bloka stranaka koje predvode dva HDZ-a.

“Mandatar treba biti iz HDZ-a BiH jer je to plod dogovora hrvatskog bloka koji je na izborima dobio potporu najvećeg broja Hrvata”, dodao je Čović.

Optužio je bošnjačke stranke da su isključivanjem Hrvata iz vlasti u središnjoj Bosni i Federaciji proizveli najtežu krizu u BiH nakon Daytona.

Vijeće za provedbu mira u BiH u četvrtak završava dvodnevno zasjedanje, a prema najavama iz ureda visokog međunarodnog predstavnika najveća pozornost je posvećena ustroju državnog vijeća ministara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*