Čović i Ljubić zatražili sastanak veleposlanika Vijeća za provedbu mira

Treba jasno poručiti da niko ne može biti iznad ustava i zakona i sazivati Dom naroda, rekao je, govoreći o najavi konstituiranja federalnog Doma naroda, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te dodao da će HDZ kao ozbiljna politička opcija u hrvatskom bloku imati jasan odgovor, naročito ako su rješenje neustavna. Ali, rekao je dalje Čović, mediji nisu mjesto gdje će iznijeti rješenja ovog problema.

“Treba jasno poručiti da niko ne može biti iznad ustava i zakona i sazivati Dom naroda. Ohrabren sam što sam posljednjih dana imao na desetine razgovora s intelektualcima koji nisu vezani uz politiku i koji su nam dali podršku za politiku koju vodimo”, izjavio je Čović u intervjuu banjalučkim “Nezavisnim novinama”.

Upitan kako će odgovoriti na sazivanje Doma naroda, Čović je rekao: “Prije svega, s Božom Ljubićem sam zatražio da se sazove sjednica svih veleposlanika Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) jer su oni ti koji imaju odgovornost i koordiniraju Uredom visokog predstavnika.”

Čović smatra da do 10. ožujka, za kada je sazvana konstitutivna sjednica, ima smisla voditi razgovore, ali i nakon toga, te upozorava da ako se povuče potez više, onda će biti manje manevarskog prostora. “Stanje je uistinu zabrinjavajuće i svi oni koji prate zbivanja u BiH, a nisu dali svoj ključni doprinos da bi izbjegli ovo stanje, nisu uopće razumjeli šta je BiH ili, pak, svjesno puštaju utakmicu u kojoj niko neće biti dobitnik”, rekao je Čović.

On kaže da su iz HDZ-a donju granicu za formiranje vlasti već prenijeli svima, pa i predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji i pokazali maksimalnu kooperativnost i želju da se pronađe rješenje. Čović dodaje da nasilna rješenja u vezi sa sazivanjem Doma naroda zahtijevaju odgovor. Istaknuo je da one koji šalju “poruke da bi trebali popustiti oni koji imaju 90 posto potpore svog naroda” on poziva “da to primijene kod svog naroda”.

Odgovarajući na pitanje je li zabrinut što dio stranaka iz Sarajeva u razgovorima s međunarodnom zajednicom etiketira HDZ BiH da priprema nerede i radikalizaciju, Čović je rekao da o tome ne zna ništa i da to nije istina.

“Međutim, sama činjenica da neko pokušava sazvati dio zakonodavne vlasti izvan ustava i zakona koji vrijede u BiH su više nego dovoljan pokazatelj da se stanje radikalizuje. Ako je neko pokrenuo slične poteze, onda mora očekivati reakciju. Kao predsjednik HDZ BiH, učinio sam sve da dođe do kompromisnog rješenja problema u BiH kako bi uspostavili vlast koja čini duh ove zemlje”, rekao je Čović.

To znači, rekao je, da legitimni predstavnici tri naroda trebaju biti u vlasti i dogovoriti se o promjeni Ustava kako bi zauvijek izbjegli ovakvu situaciju.

Upitan očekuje li da se u vezi s ovim stanjem oglase iz zemalja regije, prije svega iz Hrvatske, Čović je rekao: “Razgovarali smo sa svima koji imaju posebnu odgovornost za stanje u BiH i regiji. Moram priznati da su svi, od Katoličke crkve do predstavnika međunarodne zajednice, dali potporu jednoj ovakvoj politici. Druga je stvar što se te institucije ne žele javno miješati u ova pitanja. Svi oni BiH doživljavaju kao zemlju tri ravnopravna naroda.”

“Ne mogu vjerovati da SDP, ili njegovo vodstvo, ovo radi samostalno. Nemam nijednog argumenta koji govori drugo, ali je sve odavno prešlo okvire racionalnog ponašanja”, rekao je Čović i složio se sa ocjenom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je politiku koju vodi Lagumdžija politika nadglasavanja i majorizacije, te da drugi narodi nisu dobro došli u BiH.

Komentirajući nedavni susret hrvatskog predsjednika Ive Jospipovića i predsjednika RS Milorada Dodika, tijekom kojega je Dodik pozvao Hrvate da se vrate u RS, Čović je rekao: “Smatram dobrim što je predsjednik RS došao među izbjegle Hrvate. To je odgovoran potez. Dosad je ispoštovano sve što smo dogovorili. Slično je poručio i predsjednik Josipović, koji je priznao da je Dodik ispunio sva obećanja.”

19 Comments

 1. Oni, a i svaki drugi hrvatski političar u BiH, mora ici tamo gdje mu je “baza”, sto bi rekli HSP-ovi koalicijski partneri. Dakle, i u Federaciju i u RS. I ne vidim sto je tu sporno. HSP ima samo jedan problem – izborni rezultat. Čim HSP osvoji, sam ili s koalicijskim partnerima, osvoji natpolovičnu većinu hrvatskih glasova, neka slobodno sklapa koalicije i formira vladu s kim god želi. Do tada mora biti strpljiv i pomiriti se s činjenicom da nema podršku većine Hrvata u BiH, ni u Federaciji, ni u RS.

 2. S partnerima imate mogucnost (jos jednom) bosnjackim glasovima nadglasati Hrvate. Sa svim partnerima zajedno nemate više od 10 posto hrvatskih glasova iza sebe. Uloga HSP-a je, to valjda vec svatko zna, sa svojim skromnim izbornim rezultatom pomoci SDP-u da, uz sve druge makinacije (“pretvorba” Bosnjaka i Srba u Hrvate), nekako ostvari potreban broj glasova u Domu naroda (koji nije vecina, nego trecina!). Povjesna je sramota odigrati takvu ulogu, dati sudbinu svoga naroda u ruke drugome radi nekoliko fotelja.

 3. Najporije, janisam HDZ-ovac nego “samo” obican Hrvat koji ne zeli da zazivi pravilo da hrvatski narod zastupa onaj koga taj narod nije izabrao. Dakle, sto se mene tice, Hrvate moze zastupati i SDP, ako dobije hrvatske glasove. Drugo, HDZ je mozda kriv za gubitak Posavine, a HSP ce biti kriv za dovrsetak toga procesa i brisanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. Trce, na stranu povijest, zaboravite na taj segmet price, odgovorite na ostalo iz mog prethodnog komentara. Ako imate maste za ikakav suvisli odgovor!

 4. HSP, Radom za boljitak,kao i SDP imaju Hrvata dovoljno i to im nemože niko osporiti niti dokazati da nemaju.Možda nemaju dovoljno Hercegovaca ali Bosanaca imaju.HDZ ima veliki kapacitet da predstavlja Hrvate ali nema ga 100 % da budemo jasni a oni to žele e nemože takooo !!!!

 5. HSP nece dokrajciti Hrvate zna se ko ih je dokrajcio ovih 20 godina svi smo svjesni loše politike,a ko je tu politiku vodio 100 % zna se HDZ -E.Uostalom koliko je Hrvata glasalo za HDZ a koliko Srba po dogovoru sa Dodikom ?

 6. Imaju te stranke, SDP i njegovi “hrvatski” sateliti, dovoljno Hrvata za fotelje, ali nemaju hrvatskih glasova. Hrvata za popunjavanje fotelja ima svka stranka ili ih lako moze imati. Toliko koliko ih treba za fotelje mogu imati i Seseljevi radikali. No, mi govorimo o glasovima biraca.
  A glede srpskih glasova za HDZ, gdje zive ti Srbi? U Sarajevu? Otidjite na izbori.ba, analiziraj rezultate po opcinama pa cete vidjeti da ta prica ne drzi vodu. Ali bi se moglo vidjeti stosta drugo. Recimo, tko su birači Narodne stranke Radom za boljitak. Iz Gorazda je nedavno stigla zanimljiva vijest o tome… Ali vas ionako cinjenice i brojke ne zanimaju.

 7. Da te malo upoznam vidim da ne poznaješ situaciju prvo ti srbi žive u Drvaru Kupresu,Petrovcu,Glamoč,itd to su srbi povratnici i ima ih mnogo.A što se glasova tiče ove straneke imaju dovoljan broj glasova Hrvatskih da HDZ-eu osporavaju 100 % kvotu.Ko je glasao za HDZ dokaži mi ili ko je glasao za SDP dokaži koliko kojeg naroda.Ta priča je stereotipna i pomalo prolazna to pokazuje i strah HDZ eovi bojovnici jer su sami svjesni toga !!! Prema tome da je HDZ uparvu 100 % imao bih podršku međunarodne zajednice kao i za vrijeme alijanse kad su mislili da su upravu pa znamo šta se desili sa Jelavičem….

 8. Za HSP su glasovali 100 % Hrvati za razliku od HDZ bilo je tu malo srba malo Yugoslovena, nije HDZ više stranka Hrvatska čista imaju multietničkog sada i to je jedino pozitivno !!!!

 9. HSP svaka je toćna što kažeš ovima YUGOHDZ45 koji su Hrvate upropastili i pokrali zadnji 20 godina.Neka laprdaju ali kraj se približava HDZ u Hrvatskoj i bogami uskoro u BiH.

 10. Dragi prijatelji iz HSP-a, znajuci da cete lupati gluposti, uputio sam vas na stranicu izbori.ba. Da ste otisli tamo vidjeli bi kako stvari stoje: U B. Petrovcu je HDZ-ova lista za Parlament BiH dobila 10 glasova, u Drvaru 82, u Glamoču 247, u Glamoču 248, u Kupresu 768. To su vam ti slini glasovi. U Drvaru je SNSD dobio 2142 glasova, DNS 566, HDZ 1990 – HSP BIH 264, tako da je HDZ tek na skromnom 4. mjestu. Očito je da teorija o srpskim glasovima za HDZ ne drži vodu. Osim ako u multietničkom Sarajevu brojni Srbi nisu glasovali za HDZ.
  HDZ nema 100 % hrvatskioh glasova, ali ni SDP-SDA nemaju 100 % bošnjačkih ali će, kao pobjednici, preuzeti sve funkcije koje pripadaju Bošnjacima. Po istoj logici, onaj tko je osvojo većinu hrvatskih glasova treba zastupati Hrvate u vlasti. Ili neka SDP u bošnjačku kvotu uključi i SBB, Stranku za BiH…

 11. Ko može formirati vlast bez tih kvota o kojima pricaš znaci da je dovoljno jak sjetite se alijanse za promjene imala je legtimitet i puno podršku međunarodne zajednice slicno je i danas tj danas je puno jaci legitimitet nego onda .Bilo je protivljenja kao i danas pa neki odoše u zaborav kao npr Jelavić.Nije bezveze Čović zabrinut pa traži podršku od Rusa i od PIK -a zna on da ovo što rade stranke okupljene oko platforme imaju dovoljno snage a ono što radi On ucjenama i neformiranje vlasti u 3 kantona tj 4 vodi u propast !!!

 12. HSP ima legalitet da bude dio vlasti u Federaciji BiH.Može Ljubić odnjeti samo dio glasova iz koalcije sa HDZ 1990.Samo kukajte i žalite se koliko hoćete po bijelom svijetu.Nedamo svoje glasove i mora jednom biti jasno i HDZ BiH i HDZ 1990.Dosta je vašeg ucjenjivanja naroda.Svi Hrvati nisu glasali za oba HDZ.

 13. samo ukratko,,
  OVOGA PUTA JE HSP,, I HSP SA KOJI HRVATE ZELI DEFINITIVNO U NACIONALNU MANJINU PRETVORITI–UKRATKO DA OBJASNIM–BIH NIJE NI ITALIJA,RUSIJA,NJEMACKA,,BIH JE ZAMISLJENA KAO ZAJEDNICA 3 RAVNOPRAVNA NARODA-OVOGA PUTA MUSLIMANI SE IGRAJU FEDERACIJE I MAJORIZACIJE–MISLE LI DA CEMO TIHO NA ISLAM PRECI U IDUCIH 100 GODINA,,BIH NIJE DRZAVA NORMALNE PARLAMENTARNE DEMOKRACIJE,,SDP BI DA GLUMI EUROPSKU STRANKU–DO JUCE MUDJAHEDINE U BIH DOVODILI-JOSKO MOJE ISKRENO POSTOVANJE–SA SARAJEVSKIM PRAVASIMA NE VRIJEDI PRICATI–HRVATI I HERCEG BOSNA SU IM DRZAVU DALI–BEZ NAS JOSKO NIKADA JE NE BI IMALI–ARMIJA BIH JE NASTALA ZAVRSETKOM RATA,,STO JE TA ARMIJA BIH OSLOBODILA U BIH–NISTA.

 14. m.c. tebi treba sto puta reći da ima ljudi koji nikada neće glasati za propalu i lopovsku politiku HDZ koja je narod dovela u propast.Hrvat jesam i nikad neću glasat za HDZ već samo HSP.tebi treba objašnjavati da nisam muđahedin u Sarajevu i nepodržavam politiku HDZ BiH i HDZ 1990.jednom shvati i ostavi nas svoji naporni stavova.

 15. M.C. vaša Herceg Bosna je ubila Blaža Kraljevića i kada budu odgovarali svi koji su krivi za ubistvo iz 1993 godine možemo razgovarati.Uvijek i samo HSP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*