Čović iseljenim Hrvatima: Izvadite dokumente BiH da ne postanemo manjina

Supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je u Zürich iseljene bosanskohercegovačke Hrvate da izvade bosanskohercegovačke osobne dokumente kako Hrvati na predstojećem popisu stanovnika u BiH ne bi postali manjina.

“Bilo bi jako opasno kada bi nas idući popis stanovnika evidentirao u manjem broju od onoga u kojem stvarno jesmo”, rekao je Čović tijekom susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Zürich, objavljeno je na web stranici HDZ-a BiH.

“Naš cilj nije podjela već organiziranje BiH kao države koja će biti članica NATO-a i Europske unije”, istaknuo je Čović dodajući da je u ovom trenutku ključno osigurati ustavnu jednakopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Čović je dodao da u BiH danas živi oko pola milijuna Hrvata, po procjenama Katoličke crkve u BiH. Pritom je istaknuo da se u BiH provodi politika po kojoj brojniji narodi biraju Hrvatima njihove političke predstavnike, a čime se Hrvate potiče na iseljavanje i odlazak.

Čović je pozvao bosanskohercegovačke Hrvate u Švicarskoj da lobiraju za popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH te da većim ulaganjima u BiH pomognu opstanak Hrvata u toj zemlji.

Čović očekuje kako će hrvatski iseljenici na predstojećim izborima u Republici Hrvatskoj dati glas HDZ-u Hrvatske na čijoj će listi za XI. izbornu jedinicu biti i kandidati Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*