Čović: Izbacivanje Hrvata iz vlasti vodi raspadu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da izbacivanje Hrvata iz vlasti vodi raspadu BiH i da međunarodna zajednica mora zaustaviti to ludilo. On je u intervjuu bh. izdanju “Večernjeg lista” naglasio da se nakon uspostavljanja vlasti u Srednjobosanskoj županiji rasvijetlila jasna strategija bošnjačkih stranaka o nastavku eliminiranja Hrvata kao političkog naroda, a OHR ni bilo tko iz međunarodne zajednice nije reagirao.

Ova vlast, kao i u FBiH, nema budućnost, poručio je Čović, koji će danas na stranačkom Saboru u Mostaru ponovo biti izabran za predsjednika HDZ-a BiH.

Komentirajući uspostavu vlasti u u Srednjobosanskoj županiji Čović je rekao: “To se uklapa i u izjave jednog visokog bošnjačkog političara koji je rekao da se neće dopustiti da Bošnjaci ostanu na 25 posto teritorija u BiH. Ovoga puta žele potpuno eliminirati hrvatsku političku volju u središnjoj Bosni jer je tamo sve što je hrvatsko stalo na jednu stranu, i politički prognati hrvatski utjecaj je najteži udar u pravcu rasturanja BiH od onih koji druge optužuju za to.”

“Nisam naivan i svjestan sam postojanja dugoročnog koncepta pokušaja eliminiranja Hrvata iz BiH”, poručio je Čović i dodao da se Hrvati neće seliti.

Govoreći o uspostavi vlasti na razini BiH, Čović je podjetio kako je često “ponavljao da se vlast ne može uspostaviti bez legitimnih predstavnika Hrvata”.

“No uspostavila se u FBiH jer je intervenirao OHR. Slično se može ponoviti na razini države ako se bude išlo ovim pristupom. Međutim, ja ću na nešto ukazati i mislim da će time biti dovoljno ukazivanja. Time se ruši BiH i pozivam da oni koji to rade, za to preuzmu i odgovornost”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice danas moraju spriječiti lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju i njegovu politiku u BiH, jer će ona podijeliti i rasturiti BiH.

BiH neće moći preživjeti bez jednoga od tri konstitutivna naroda, rekao je Čović te dodao: “Ako je dio strategije da nas svedu na Hercegovinu i da se prihvati što su nam nudili u ratu, poručujem neće proći i ne može uspjeti.”

Na pitanje je li točno da podržava predsjednika RS Milorada Dodika o referendumu, Čović je istaknuo da Dodiku ne treba nikakva podrška, jer iza njega stoji entitet, skupština, izvršna vlast.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*