Čović: Jedan narod ne može drugome birati članove Predsjedništva

dragan-covicPredsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović uoči današnjeg sastanka lidera SDP-a, SBB-a, HDZ BiH i HDZ 1990 u Sarajevu, izjavio je da dva HDZ-a nisu odustala od bruxelleskog dogovora o provođenju presude “Sejdić-Finci”.

Čović je u izjavi za Dnevni avaz naglasio da dva HDZ-a ostaju pri dogovoru da su Republika Srpska i Federacija BiH izborne jedinice, a da se u FBiH dva člana Predsjedništva BiH biraju kroz deset županija, pojašnjavajući da nikakav poseban dogovor nije postignut o samim modelima.

“Ne vidim nijedne poteškoće da se u srijedu dogovorimo o osnovnom principu koji bi trebao biti zadovoljen, a to je da jedan narod ne može drugome birati kandidate za članove Predsjedništva i Doma naroda” rekao je Čović.

Pojašnjava da dva HDZ-a imaju vrlo jasan prijedlog zasnovan na demokratskim standardima i da nema nijednog razloga da bilo koja politička stranka u FBiH to ne prihvati. Dodaje i da su dva HDZ-a spremna da dva člana Predsjedništva iz FBiH budu izabrana kroz 10 županija po modelu minimalne multietničke zastupljenosti, što znači da se kroz regiju u kojem je dominantan jedan narod bira jedan član, a u regiji u kojoj je dominantan drugi narod drugi član Predsjedništva BiH.

“To znači da oni koji dobiju najviše elektorskih glasova u županiji budu članovi Predsjedništva. To je prijedlog koji smo transparentno ponudili javnosti u BiH, svim političkim strankama i EU i mislim da se na tom prijedlog može napraviti dogovor već na današnjem sastanku”, naglašava Čović.

Na današnjem sastanku će, po Čovićevim riječima, biti govora i o izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

“Vjerujem da su konačno shvatili da bez legitimne volje hrvatskog naroda ne može biti napravljena izvršna vlast u FBiH i tko god želi da to silom potencira, kao što je uradio OHR suspendirajući odluke SIP-a, mora znati da preuzima ogromnu odgovornost na sebe koliko god bježao i prao ruke od nje” kazao je Čović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*