Čović Josipovića upoznao s prijedlozima za uspostavu vlasti u BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović susreo se s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH-a i supresjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, priopćio je ured hrvatskog predsjednika.

Razgovarali su o odnosima Hrvatske i BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i BiH. Tema razgovora bila je i dinamika razgovora za uspostavu Vijeća ministara BiH.

Čović je iznio prijedloge HDZ-a BiH i HDZ 1990. koji su bili ponuđeni ostalim političkim strankama s kojima se vode pregovori, od sastava Vijeća ministara do raspodjele funkcija u državnim agencijama.

Predsjednik Josipović iznio je očekivanja da proces uspostave najviših organa izvršne vlasti u BiH bude što skorije uspješno dovršen, kako bi vlade dviju država mogle početi raditi na pitanjima od interesa za dvije države.

Jačanje partnerstva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan je od prioriteta hrvatske vanjske politike, koji dodatno dobiva na značenju činjenicom skorog ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u EU. Potrebno je pripremiti se za te nove okolnosti, a Hrvatska će i tehnički i politički napraviti sve da Bosni i Hercegovini, kao i ostalim zemljama u regiji, pomogne na europskom putu, ističe se u priopćenju iz Josipovićeva ureda.

Hrvatska, stoji dalje u priopćenju, podržava stabilnost i europski put BiH i napore državnih institucija i političkih stranaka u BiH za punim provođenjem Daytonskog ugovora i ostvarenja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*