Čović: Mi samo tražimo da Hrvate predstavljaju oni za koje su oni glasali

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović demantirao izvješća pojedinih medija, prema kojima je neformalni sastanak čelnika šest najjačih bh. političkih stranaka, održan proteklog vikenda u talijanskom gradu Cadenabbiji, završio potpunim krahom.

Na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru Čović je kazao kako napisi pojedinih bh. mediji obiluju “brutalnim neistinama koje se evidentno i ciljano politički serviraju”, dodavši kako je skup u Italiji protekao u “više nego dobroj atmosferi”. Po njegovim riječima, načelan dogovor o raspodjeli ministarskih mjesta u Vijeću ministara BiH već ranije je postignut, a kamen spoticanja je raspodjela čelnih mjesta u državnim agencijama i institucijama, na čemu, kako je rekao, inzistiraju SDA i SDP BiH.

Čović je kazao kako će HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i dva ministarska mjesta, dok raspodjela pozicija zamjenika ministara nije dogovorena. No, upozorio je kako treba biti oprezan jer “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”.

Što se tiče raspodjele državnih agencija i institucija, SDA i SDP BiH zahtijevaju da se on dijele po popisu stanovništva iz 1991. godine, dok srpska i hrvatska strana smatraju da se treba ići na paritet, kazao je Čović. “Naš je prijedlog da nađemo neko rješenje između, ali da se precizno definira koje su to agencije i institucije da ne bismo upali u zamku da utječemo na zakonske odredbe koje definiraju da veliki broj dužnosnika u tim agencijama uopće ne mogu obnašati stranačke osobe, pogotovo ne prepoznate po etničkoj pripadnosti”, istaknuo je Čović, dodavši kako je sasvim logično da etnička struktura zaposlenih unutar državnih agencija odražava strukturu stanovništva BiH, ali da raspodjelu čelnih pozicije treba urediti na drukčiji način.

SDP, rekao je Čović, inzistira na tome da su oni ne samo bošnjačka, već i hrvatska stranka, iako su dobili 1 do 2 posto glasova hrvatskih birača, koliko, po njegovim riječima ima Hrvata i u članstvu SDP-a. Izrazio je i čuđenje da SDP, kad se već predstavlja multietničkom strankom, ne pretendira na srpske pozicije.

“Spočitavaju nam kako se mi zalažemo za nacionalni ekskluzivitet. HDZ BiH je dobio 62 posto glasova hrvatskih birača. Mi se samo zalažemo za to da građane hrvatske nacionalnosti predstavljaju oni za koje su oni glasali. Isto to načelo ćemo zastupati kada Hrvati izaberu neku drugu stranku da zastupa njihove interese”, istaknuo je Čović.

Na pitanje novinara jesu li politički predstavnici hrvatskog naroda pod pritiskom međunarodne zajednice, Čović je kazao kako on osobno nije osjetio nikakav pritisak.

“U razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice jedina poruka koju svi mi konstantno dobivamo je da vodimo računa o tome da Europa ima toliko svojih problema i ako uskoro ne postignemo dogovor, u sljedećih pet ili šest mjeseci nikoga iz Europe Bosna i Hercegovina uopće neće zanimati”, naglasio je predsjednik HDZ-a BiH.

Novinare je zanimalo i to kako će se HDZ BiH, nakon što se uspostavi Vijeće ministara BiH, odnositi prema Vladi Federacije BiH, Čović je ponovio kako je ta vlada za njega i dalje nelegitimna i neustavna.

“Ne uvjetujemo formiranje Vijeća ministara BiH rekonstrukcijom Federalne vlade. Ali, poslije formiranja Vijeća ministara mi ćemo pokrenuti aktivnosti uspostave Vlade Federacije BiH sukladno ustavu i zakonu, a ne na privremenoj odluci visokog predstavnika”, rekao je Čović.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*