Čović: Mostar neće biti hrvatski stolni grad, nego će trajno “biti multietnička kategorija”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je odbaciostrahove Islamske zajednice i bošnjačkih političkih stranaka da će Mostar postati “hrvatski stolni grad”, kazavši kako će Mostar “trajno biti multietnička kategorija”.

Komentirajući činjenicu da jedino Mostarci neće izići na nedjeljne lokalne izbore, s obzirom da se stranke nisu uspjele dogovoriti o provedbi odluke Ustavnog suda BiH u svezi načina izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Čović je izrazio svoj optimizam: “Ja sam uvjerene da ćemo mi za manje od tri mjeseca imati izbore u Mostaru”.

“Suživot bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, kao i svih drugih koji ovdje žive, je neizbježan. Naravno, ja doživljavam Mostar kao sjedište hrvatskog naroda, jer je to najveći grad u BiH koji ima hrvatsku većinu, ali to ni na koji način nije upereno protiv bošnjačkog ili srpskog naroda”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Voditelje HDZ-ove predizborne kampanje Zoran Tomić kazao je da je većina stranaka uoči predstojećih lokalnih izbora vodila pozitivnu kampanju, no, po njegovim riječima, zabilježen je i niz nepravilnosti te elementi prljave kampanje pojedinih stranaka.

“Svakodnevno smo dobivali informacije od građana da se na terenu provode aktivnosti kupovine glasova i ucjene birača… U više navrata smo pozivali nadležna državna tijela, i to i danas činimo, da intenziviraju aktivnosti kako bi izborni proces imao svoju vjerodostojnost”, kazao je Tomić.

Čović se nadovezao kazavši kako će birači na izborima kazniti one “koji su proračun entiteta do kraja stavili u funkciju predizobrne kampanje i koji su dijelili poticaja da bi izvlačili novac za kampanju”.

“Oni će doživjeti fijasko, a s druge strane, vjerujem kako će institucije države odraditi posao i za sva vremena ukinuti takav način vođenja kampanje”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*