Čović najavio da će hrvatske općine od federalne vlade preuzeti nadzor nad javnim poduzećima

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović najavio je da bi od federalne vlade hrvatske općine mogle (ponovno) preuzeti nadzor nad javnim poduzećima, što bi moglo voditi ka produljivanju krize u većem bosanskohercegovačkom entitetu – Federaciji BiH.

“Ako se takozvana Vlada FBiH, koju mi ne priznajemo kao legitimnu, ustavnu i zakonitu, nastavi nezakonitim smjenama u javnim poduzećima iživljavati nad javnim dobrom, pokrenut ćemo inicijativu da hrvatske općine dobiju nazad vlasništvo nad tvrtkama na svojom teritoriju”, izjavio je  Glasu Srpske lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ističući da kao predsjednik te stranke neće dopustiti nelegalne i nezakonite smjene i promjene u javnim poduzećima.

“HDZ BiH punih sedam godina nije smijenio nijednog direktora. Jednostavno, HDZ neće dopustiti da bilo tko mimo zakona razrješava predsjednike i članove nadzornih odbora i upravnih tijela javnih poduzeća. U protivnom, ako neki budu na taj način željeli pokazivati snagu takozvane Vlade FBiH, poslat ćemo vrlo jasnu poruku: Pokrenut ćemo inicijativu za promjenu i povratak vlasništva nad tim poduzećima u korist hrvatskih općina, gdje te tvrtke djeluju”, rekao je Čović.

Dodao je da bi na taj način hrvatske općine u kojima rade, na primjer, “Hrvatske pošte”, odnosno “Hrvatski telekom”, to poduzeće dobile nazad u svoje vlasništvo umjesto Vlade FBiH. Jer, kako kaže, to je vlasništvo i građana hrvatske nacionalnosti u FBiH.

– Tako bismo spriječili bilo kakvu prisilu i tko zna kakve strategije i namjere onih koji misle da mogu na taj način ući u “Elektroprivredu”, “Telekom”, “Poštu”. Zaustavit ćemo pokušaj da se potpuno uništi nešto što pripada i hrvatskom narodu, naglasio je Čović.

Od dolaska na vlast u FBiH, stranke okupljene oko tzv. platforme, sa SDP-om BiH smijenile su stare i postavile svoje kadrove u “Elektroprivredi BiH”, “BH Telekomu”, “BH Pošti”, “HT Mostaru” i “Razvojnoj banci FBiH”. Tu su i Naftni terminali Ploče, “Ceste FBiH”, “Ceste” Mostar, Federalni zavod MIO, KCUS, Univerzitetska klinička bolnica Mostar, Federalni zavod osiguranja i reosiguranja, “Pretis”, te Privredno društvo “KTK” Visoko.

Najavljene su i kadrovske promjene u “Lutriji BiH”, Agenciji za bankarstvo FBiH, Federalnoj direkciji robnih rezervi, Zavodu za javno zdravstvo i u novinskoj agenciji FENA.

U krugovima bliskim dvjema najjačim hrvatskim strankama, HDZ BiH, HDZ 1990, koje su na kontroverzan način isključene iz vlasti na razini Federacije BiH, protive se ovim smjenama i zaključuju da je u značajnoj mjeri ponovno pogoršana nacionalna ravnoteža na štetu Hrvata u tom entitetu

Komentirajući održavanje sjednice Skupštine dioničara Javnog poduzeća Hrvatske telekomunikacije (HT) Mostar na kojoj će Vlada FBiH, prema najavama, pokušati smijeniti predsjednika i članove NO, te da na mjesto ravnatelja vratiti Stipu Prlića, Čović kaže da od te sjednice ne očekuje ništa posebno.

– Kao predsjednik HDZ-a neću dopustiti ni da se u “HT Mostaru”, kao ni u ostalim javnim poduzećima FBiH, bilo tko smjenjuje nelegalno i mimo zakona, kazao je.

32 Comments

  • CUDNO JE DA TI MUSLIMANI SUDE VEC 10 GODINA–NISU TE JOS OSUDILI–SARAJEVSKI AGE I BEGOVI TI ZATVOROM PRIJETE VEC 10 GODINA–AGO-BEGOVSKA POLITIKA SARAJEVA SE NASTAVLJA–OSOBNO NIKADA NISAM BIO ZA TVOJU KANDIDATURU –SUDE TI,UCJENJEN MOZES BITI–SAM SI IZABRAO,,POVRATKA VISE NENMA.

 1. Moze Covic i u zatvor, ali to vama tzv. pravasima ne moze pomoci. Nikada necete dobiti vecinu hrvatskih glasova!

  • Hvala bogu niste vlast u Federaciji BiH.Ovo je početak vašeg kraja.Pljujete i djelite BiH i uzimate plaće od porezni obaveznika u zemlji koju nevolite.Ostavite plaće i idite tamo gdje volite.

   • Ja nisam vlast nikada bio, niti sam se ikada ukljucio u neku stranku ili izbornu utrku. Ali kao birac ocekujem da vlast obnasaju oni koji dobiju vecinu glasova. A HSP BiH nikada nece dobiti vecinu hrvatskih glasova u BiH. Ako je nekada i imao takve sanse, nakon ponizavajeceg i za hrvatski narod katastrofalnog stavljanje u sluzbu bosnjacke koalicije SDP-SDA definitivno ju je izgubio. Tu ne treba puno filozofirati – pricekajmo izbore i sve ce izaci na vidjelo. Biraci ce reci svoje.

  • TREBA SUDITI I UBICAMA BLAŽA KRALJEVIĆA I SVIM LOPOVIMA I VUCI BATINAMA IZ KRADEZEA.HSP JE MOJ IZBOR I OSTAJEM NA PRAVDI I BORBI PROTIV KRIMINALACA KOJI OBOGATIŠE NA SIROTINJI I UZEŠE NOVCE U TOKU RATA.

 2. SUDITI LOPOVIMA I MAFIJI KAO U HRVATSKOJ.KRADEZE PUNI ZATVORE I PRVI JE IVAN BENDER ONDA ANTE JELAVIĆ I DRAGAN ČOVIĆ I NIKO LOZANČIĆ KOJI TREBA VRATITI NOVCE HRVATSKOJ.

  • SUDITI LOPOVIMA TREBA–
   DOBRO TI TO MUNDJOSU POBROJA-BENDER,JELAVIC,COVIC,LOZANCIC—STA JE SA IZETBEGOVICEM-STA JE SA SEFEROM HALILOVICEM,,,MLACO,,LAGUMDJIJA-

    • ali TJERALICE RASPISUJU AGE I BEGOVI U TVOM SARAJEVU,,LOZANCIC TI JE LOPOV–LAGUMDJIJA NIJE–LAGUMDJIJA JE ZASTITNIK MUDJAHEDINA BIO,,SADA BOSNJO U KOALICIJU SA ZASTITNIKOM MUDJAHEDINA–ZIVI TI U SVOJOJ DJAMAHIRIJI–LAZNO SE PREDSTAVLJAS–SAMO TI GRADI SUZIVOT U DJAMAHIRIJSKOM SARAJEVU–PAMETUJES NAS POGRESNOM MJESTU–LIJANOVIC JE KUPOVAO GLASOVE U MUSLIMANSKOM GORAZDU–ZNAJU SE IMENA I PREZIMENA MUSLIMANA KOJI SU ZA PARE LIJANOVE BILI HRVATI.

     • Ja imam svoj mozak i svoje mišljeje i Hrvat jesam ali nikad HADEZEOVI.Imam sve i moja stranka je HSP BiH .

      Tebi što smetaju Bošnjaci ili Hrvati koji smiju govoriti svojom glavom.Nema daljinskog upravljača da upravljate mozgovima ljudi.Zato vas boli mišljenje koje vama smeta u životu.

      Molim vas ovim putem ostavite mene i moje Sarajevo na miru.Hrvat da i nikad HADEZEOV.

 3. Bosanski Hrvat i Sarajlija koji smeta Čoviću i njemu slićnim i koji je ostao u svome gradu i domovini Bosni i Hercegovini.HSP je moj izbor i nika za oba HDZ glas dati nedam jer imam svoje razloge.Samo što živim u svome gradu u kojem sam rođen i volim susjede sa kojim živim i želim živjeti sa prijateljima koji većinom posla nemaju od kraja rata.

  Hrvati i Bošnjaci i sav normalan svijet koji svojom glavom razmišla može skupa živjeti.Pravaš jesam ali imam pravo živjeti sa susjedima u svome gradu.Sarajevo je moj grad.Imam dosta prijatelja koji su ostali u ovome gradu i traže posla.

 4. Tocno je, treba zivjeti skupa. Treba mirno, u suradnji i slozi zivjeti sa svojim susjedima. No kako zivjeti skupa ako te netko poksava prevariti, oduzeti ti elemntarna ljudska i nacionalna prava. Onaj kome je stalo do zajednickog zivota mora biti spreman za ciste racune. Je li cist racun izbor Zeljka Komsica, Emila Vlajkija, Zivka Budimira, Predraga Gluhakovica…?

 5. Prvo treba i HDZ da prizna legalitet Hrvatima koji su izabrani na listama HSP SDP NSRZB mogu predstavljati hrvatske interes i onda mogu razgovarati i predlagati.HSP je dobio legalitet izborima u koaliciji sa HDZ 1990.Božo može kukati ali glasove uzeti neće od HSP.

  • SAMO MUSLIMANSKI ILI SIPINI AGENTI PRICAJU TAKO–SA SVOJIH PAR STOTINA GLASOVA VLADAJ U SARAJEVSKOJ DJAMAHIRIJI–TAKO MI HRVATI MISLIMO,,KO CE TEBI STA PRIZNATI,,ZA KOJE SE TI TO BOJE BORIS—TEBI SARAJEVSKI IZDAJNICE DA PRIZNA NEKO LEGALITET DA ODLUCUJE O SUDBINI BIH HRVATA–KAKO TI JE LAGUMDJIJA ZASTITNIK MUDJAHEDINA?

   • GLASAM ZA KOGA ŽELIM I OPET GLASATI ZA HSP BiH.OVO JE MOJ KOMENTAR NA TVOJA SRANJA.ŽIVIM U SARAJEVU I IMAM PRIJATELJE I BOLIME ZA TVOJE MIŠLJENA KAO LAJNSKI SNJEG.ŽIVI U MRŽNJI I TUCAJ KAMEN ZA KOJI POSTOJIŠ.

    • Misliš bojim se tebe i takvi malo sutra.Imam svoj stav i živim po njemu i svoje mišljenje.Meni je dobro u Sarajevu i dobro živim i imam sve kao svi ljudi.Za HDZ nikad glasati neču i nikad podržat neču i živim svojim životom.

     • Ako ne voliš Sarajevo onda iseli i odlazi tamo gdje voliš živjeti.Ne zakuvaj mržnju ljudima koji žive u ovome gradu.Molim te ostavi mene u mojem životu kako na njega gledam.Muđahedin nisam i koliko puta moram reči da jesam Hrvat ali nikako HADEZEOV.

 6. GDJE NESTADOŠE 325.852 HRVATA U OVOLIKO BROJU I POGLEDAJ MALO SEBE I RAZMISLI DOBRO OKO OVOGA IMA POLTIKE SVI KOJI SU BILI VLAST U ZADNJI PROPALI 20 GODINA.HSP SIGURNO NIKAD BIO UPETLJAN U OVE RADNJE I NEMA ODGOVORNOSTI.OVIM KOJI UVIJEK DEMANTIRAJU JE TEŠKA ISTINA I ONA BOLI I BOLJEČE DO DANA KADA BUDU BEZ MOZGA I SVOGA MIŠLJENA.ŽELIM OVOM PORTALU SVE NAJBOLJE I ŽELIM PRAVO NA SVAKO MIŠLJENJE KOJE MOŽE BITI SUPROTNO VAŠIM TVRDNJAMA.MENI NETREBA ČOVIĆ I BOŽO GOVORITI KAKO DA MISLIM SVOJOM GLAVOM.POTPORU OD MENE IMA SVAKA STRANKA KOJA IMA PROGRAM POVRATKA U BOSNSKU POSAVINU I POVRATKA HRVATA IZ SARAJEVA TUZLE ZENICE DERVENTE BOSANSKOG BRODA I ŽELJA DA NAŠ NAROD BUDE ZAPOSLEN DA IMA PLAĆU I MIROVINU.

  • BOSNJACKI LEPOTANE—
   ZA KOGA SI NAVIJAO KADA SU IGRALI TURSKA I HRVATSKA,,
   U TVOM MULTIETNICKOM SARAJEVU SE ZA TURKE NAVIJALO,,U MOM RODNOM MJESTU MI SMO BRANILI ONO STO I JESMO HRVATSKU I HRVATE–ZASTO TVOJI SUGRADJANI NAVIJAJU ZA TURSKU–OSTAVI KOSTI BLAZA KRALJEVICA NA MIRU –ON SE ZA TVOJE ZELENO SARAJEVO SIGURNO BORIO NIJE,,
   STA TI IMAS SA PRAVASTVOM-

   • ZA HRVATSKU I BOSNU I HERCEGOVINU.AKO POBJEDE SRBIJU JOŠ VIŠE VOLIM.KOLIKO PUTA MORAM TEBI OBJAŠNJAVATI DA JESAM HRVAT IZ SARAJEVA I VOLIM SVOJ GRAD.TEBI ŽELI SVE NAJBOLJE I VIŠE NEMA NA OVOM NACONALISTČKOM PORTALU KOJEM SMETAJU LJUDI MOGA MIŠLJENJA.ODO NA DRUGE PORTALE GDJE MOGU IZNOSITI I PISATI BEZ UVREDA.

    • JA NEGLEDAM PLOČNIKE I MENI NESMETA NI ZELENO NI SMEĐE NI PLAVO TEBI SMETAJU VJERSKI OBJEKTI MOŽDA TI SMETA KATEDRALA U SARAJEVU ILI GROBLJA KATOLIĆKA U OVOME GRADU.MENI NE SMETA CRKVA DŽAMIJA SAMOSTAN I RAZLIKA U MOME PRISTUPU I TVOME JE DOBROTA A TVOJ IZBOR JE MRŽNJA PREMA DRUGO I DRUGAČIJEM.

 7. IZDAJNIK JESAM I PONOSAN ŠTO JESAM U HSP BIH I ŠTO NIKADA GLASATI ZA OBA HDZ NEĆU I BIDUĆNOSTI.NEKA IMAM I 100 GLASOVA ALI NIKAD ZA HDZ BIH I HDZ 1990 I NIKADA U MOJIM RUKAMA ONI GLAS DOBIT NEĆE JER IMAM SVOJ RAZLOGE.IZDAJNIK JESAM ALI HRVAT JESAM I VOLIM HSP I VOLJEĆU DO GROBA.SVIMA VAMA HVALA NA KOMENTARIMA I SAMO ŽELIM REĆI VI SVOJIM A JA SVOJIM PUTEM.

  • Seronjo od čovjeka i degeneriku bolesni od mržnje.Sa tobom niko normalan razgovara i komentarisati.Kretenu Hercegovaćki i degeneriku meni je Sarajevo i moja Bosna ljepša od tvoga kamena.Bolime đoka šta misliš bolesniće jedan i međedu od pshijatrijskog mentalnog stanja je šizofrenija.

   • POSLIJE DUGOG RAZMISLJANJA IPAK CU TI ODGOVORITI,,
    KAZES DA SI HRVAT-POSTUJEM,,POSTUJEM I TVOJ NACIN RAZMISLJANJA-PROTIV SI OBA HDZ-a,,POKUSAO SAM TI SAMO OBJASNITI NACELA DEMOKRACIJE U DRZAVI PRED RASPADOM-ZOVE SE BIH,,JA KRETEN HERCEGOVACKI NISAM,,HERCEGOVACKE KRVI U MOJOJ BLIZOJ FAMILIJI IMA,,NAPACENA JE TO HRVATSKA KRV,,,NEBITNO,,DJOKU OSTAVI SEBI U SARAJEVU I ZELENIM PLOCNICIMA SARAJEVA,,DA TI ISTINU KAZEM:;OSOBNO SAM BIO PROTIV KANDIDATURE DRAGANA COVICA–MUSLIMANI MU SUDE KADA I KAKO HOCE, KOME SUDIS MOZES GA I UCIJENITI–NJEGA SE I BOJIM,,NEBITNO JE DA LI SE STRANKA ZVALA HDZ,,HSP,,JA SAM UVIJEK ZA ONO STO MOJ HRVATSKI NAROD KAZE–NA ZADNJIM IZBORIMA JE REKAO SVOJE–TO SE POSTOVATI MORA–JEDAN MALI PLUS ZA TEBE–MOJI HERCEGOVCI SU SE MALO KRUHA IPAK PREJELI–BROJCANO IH NEMA DA BI TAKO POLITICKU SILU U BIH GLUMILI–KADA TI U SARAJEVU BUDE SPALJENA ZASTAVA REP.TURSKE KAO STO SE SPALJUJU ZASTAVE REP.HRVATSKE I TO UZ POLICIJSKU ZASTITU,,,MOGUCE DA HRVAT I BUDES–
    ZAHVALJUJEM SE PORTALU NA SVIM OBJAVLJENIM KOMENTARIMA,,ZAVRSIO BI I KOMENTARE SA LAZNIM PRAVASIMA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*