Čović: Nakon ovog susreta bliži smo dogovoru barem 10 posto

Čelnici šest političkih stranaka čiji predstavnici čine Kolegij Parlamentarne skupštine BiH, nisu na današnjem sastanku u sjedištu SDP-a BiH u Sarajevu značajno približili stavove kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara BiH, izvijestio je nakon sastanka predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Međutim, kako je kazao Lagumdžija, a sa čime su se složili i drugi sudionici u sastanku, postignut je značajniji napredak kada je u pitanju set pitanja vezanih za ubrzavanje euroatlantskog puta BiH.

To se odnosi na pitanje zakona o popisu stanovništva, zakona o državnoj pomoći, rješenju problema vojne imovine te rješavanju pitanja provođenja sudske presude u slučaju “Sejdić – Finci”.
Za ova pitanja je rečeno da se mogu riješiti u narednih od pet do deset dana na razgovorima na tehničkom nivou.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo otvorenošću današnjih razgovora, iako se ostalo na ranijim pozicijama. Po Dodiku, razgovara se o pitanjima koja imaju suštinski značaj, a ne “o foteljama”, kako se u javnosti najčešće tvrdi.

Ocijenio je da je pitanje popisa stanovništva, kao prvo iz ovog evroatlantskog paketa, blizu “skidanja s dnevnog reda”, a ostvaren je i značajan pomak kada je u pitanju zakon o državnoj pomoći
Dodik je, ipak, upozorio da ako se ne formira Vijeće ministara postoji problem legitimiteta drugih rješenja koja se dogovore među ovim strankama.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je ocijenio da je postignut zavidan nivo razmjene gledišta o ovim problemima. Iskreno je razgovarano o pitanjima iz “europskog paketa” u odnosu na prethodne tri godine i ne postoje nikakve prepreke da se u narednih pet do deset dana “ne ispeglaju” detalji i do sastanka u Brčkom ova pitanja lideri ostave iza sebe i snažno otvore pitanje Vijeća ministara BiH, smatra on.

Čović je zaključio da su stranački čelnici nakon ovog susreta barem 10 posto bliži dogovoru u odnosu na prethodni sastanak u Mostaru.

I za predsjednika SDA Sulejmana Tihića sastanak je bio “sadržajan i iskren” o mnogim pitanjima. I on je naveo približavanje stavova o pitanjima iz “europskog paketa”, a nada se da će nakon sastanka u Brčkom lideri doći do konačnog rješenja o ovim pitanjima i biti bliži dogovoru kada je u pitanju Vijeće ministara BiH.

Nešto drugačije viđenje ovih sastanaka imao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji je rekao da oni imaju ograničen rok trajanja i uporedio ih je sa sastancima bivšeg Predsjednišva SFRJ pred početak raspada Jugoslavije.

Ipak se nada da će na sljedećem sastanku, koji bi se trebao održati 26. rujna u Brčkom, biti postignut visoki nivo usaglašenosti o političkim pitanjima, oko 90 posto. Također je izrazio zadovoljstvo što je kontastirano da je ustavni kriterij da iz RS-a u budućem Vijeću ministara budu četiri člana, ali sve drugo u vezi s Vijećem ministara je i dalje otvoreno.

Predsjednik HDZ1990 Božo Ljubić je naglasio značaj dogovora o presudi “Finci-Sejdić”, jer ona otvara suštinska pitanja za BiH. “Ako se o tome postigne dogovor, onda se može očekivati i o Vijeću ministara jer znači da je postignut dogovor o načelima na kojima BiH može funkcionirati”, smatra Ljubić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*