Čović: Nećemo podržati Kukića, Krišto će biti na čelu Vijeća ministara BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Sarajevu da zastupnici te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati Slavu Kukića za predsjedatelja Vijeća ministara BiH te kako vjeruje da Kukić neće dobiti potporu u parlamentu BiH.

Čović smatra da je ovo još jedan korak unazad, da se šalje vrlo jasna poruka da se nije spremno tražiti dogovor, razgovor koji bi dao nekakav kompromis, mogućnost, šanse da se uskoro dobije Vijeće ministara BiH.

– Očekujem da se vrlo skoro ide s drugim kandidatom, pa s trećim, kad je to bodovanje već takvo, tako da će Borjana Krišto, kao kompetentan kandidat koji sigurno može dobiti potporu bez problema u državnom parlamentu, nužnu ustavnu potporu, u konačnici biti mandatar, kazao je Čović.

Sumirajući razgovor s pomoćnikom državne tajnice SAD-a za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom, Čović je kazao da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

– Iznijeli smo svoje stavove da želimo biti u Vijeću ministara. Tri hrvatske pozicije pripadaju hrvatskom bloku, kao što tri srpske ili tri bošnjačke pripadaju drugom ili trećem bloku. Oko jedne pozicije iz reda ostalih se da praviti nekakav dogovor, iako smo mi sa strankama iz srpskog naroda dogovorili da to u ovoj fazi pripada njima, kao što je u prethodnom mandatu pripadalo Bošnjacima, kazao je Čović, prenosi Fena.

Naš uvjet je, dodao je, da se u tri do šest mjeseci raspravi pitanje Ustava BiH, minimalno presuda Suda u Strasbourgu, u ovoj fazi, i Izborni zakon, da se više nikada ne bi bilo u ovoj situaciji, kako bi legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda imali zakonski okvir da obnašaju vlast, bez obzira o kojoj razini se govori.

“Drugim riječima, uradili bi dvije stvari, poštivali bi volju građana, odnosno predstavnika sva tri konstitutivna naroda. S druge strane, ne bi imali krizu o kojoj pričamo osam punih mjeseci”, smatra Čović.

9 Comments

    • NISI SA JURISICEM ZAJEDNO UPUTIO CESTITKU ERDOGANU–ONI SADA RACUNAJU NA VAS–U TOJ STE KOALICIJI-KOALICIJI STVARANJA DJAMAHIRIJE-AFERIM PRAVASU.

  1. Ne bi me iznenadilo da D. Covic i M. Dodik ujedine Herceg Bosnu i R. Srpsku. Svak na svoju stranu, i Bosna mirna!

  2. Bogumil idi ljepo iz ove zemlje.Pametuješ previše i laprdaš.Herceg Bosno sanjaj svoj entitet jer USA nikad neće dozvoliti takvo nešto u BiH.Živite u svojoj mržnji i ima oni koji vam nikad neče dozvoliti podjelu BiH.

  3. Americka politika sa mjenja. Svaka politicka stranka ima svoj program i pogle opce politike. Svi oni koima neodgovara Hrceg Bosna oni se puno varaju.Bosna i Hercegovina nemoze postojati kao sto ni bivsa drzava nije mogla postojati. Svjetski priokert unistava nezakonite drzava. Silom stvarati drzavu bez volje stanovnistva. Komu Bosna i Hercegovina odgovara.Muslimanska politika gura Hrvate sa svojim podanicima do istrijebljenja.U bivsoj drzavi kome je ona odgovarala. Srbime i srpskim podanicima sa koim je napravila milionsku emigraciju. Ta politika koju su naumili muslimani. Rjesit se Hrvata a poslje i Srba.Tko god od Hrvata podrzaje tu politiku te zele smrt Hrvatima

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*