Čović: Nužda je rekonstrukcija vlasti na svim razinama, po istom modelu i u jednom koraku

Predsjedništvo HDZ-a BiH zaključilo je danas da je potebna rekonstrukcija vlasti u BiH na svim nivoima, ali po istom modelu i u jednom koraku, saopštio je predsjednik ove stranke Dragan Čović.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li rekonstrukcija Vijeća ministara biti prvi, a Vlade Federacije BiH drugi korak, Čović je objasnio da nema dva koraka već da će se sve raditi u jednom koraku.

Čović nije htio dati precizan odgovor hoće li biti rekonstrukcije Vijeća ministara BiH dok ne počne rekonstrukcija federalne Vlade.

On je rekao da će u petak imati sastanak s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžjom kada će biti definisani način i točni rokovi i dinamika koji će garantirati nesmetano odvijanje procesa rekonstrukcije vlasti.

Čović je naveo da HDZ u Vladi Federacije traži svih pet hrvatskih ministarstva i da u vlasti na razini Federacije zajedno s HDZ-om BiH neće moći biti HSP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Čović je rekao da nije jednostavno rekonstruirati vlast u Federaciji i da za to postoje tri načina.

Prvi je da OHR suspendira svoju odluku kojom je stavio izvan snage odluku Središnjeg izbornog povjerenstva prema kojoj izbor vlasti u FBiH nije urađen na legalan način, što on ne očekuje da će se dogoditi.

Drugi način je da predsjednik Federacije podnese ostavku što bi, prema Čovićevom mišljenju, bilo logično, ali smatra da ni to nije izvjesno, dok je treći način da se osigura parlamentarna većina koja će smijeniti predsjednika i potpredsjednika, nakon čega to ide na Ustavni sud.

“To jeste komlicirano, ali je moguće, samo je pitanje opredjeljenja i iskrenosti odnosa. Mi smo stalno govorili da je ova federalna vlast nelegitimna i nelegalna. Imaju oni šansu da u narednih sedam dana raspuste tu federalnu Vladu, kažu da je nelegalna i stvore ambijent za rekonstrukciju. Uostalom, svi su ovi odnosi sada na testu”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a rekao je da bi aktivnosti u vezi sa rekonstrukcijom vlasti trebalo provesti užurbano, najdalje do potencijalnog odlaska u Bruxelles političkih lidera 27. lipnja.

Rekonstrukcija vlasti najavljena je nakon raskida koalicije SDP-a BiH i SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*