Čović o izmjenama Ustava RH: Zadržati 122 ili 124 birališta u BiH

U središnjici Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu održan je sastanak vodstva te stranke na čelu s predsjednicom HDZ-a i predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor i čelnika HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem.
Na sastanku izaslanstava dviju stranaka razgovaralo se o hrvatskoj potpori Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim intgracijama, te o izmjenama Ustava RH kao i o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, objavljeno je iz HDZ-a. Dodaje se da je bilo riječi i o programima i projektima kojima Republika Hrvatska podupire hrvatski narod u BiH te razvoj te susjedne i prijateljske zemlje kao jedinstvene države triju ravnopravnih i konstitutivnih naroda s jasnom euroatlantskom perspektivom.
Iz HDZ-a BiH je priopćeno da su se u krajnje prijateljskom razgovoru vodstva dviju sestrinskih stranaka bavili ustavnim promjenama u Republici Hrvatskoj, ustavnim promjenama u BiH i učvršćivanju suradnje dvaju sestrinskih stranaka – HDZ BiH i HDZ Hrvatske. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je iskazao zadovoljstvo činjenicom kako je HDZ BiH dao doprinos u tome da HDZ (Hrvatske), uvažavajući odnose kako se Ustav RH mora promijeniti, treba pronaći kompromis kada se govori o XI. izbornoj jedinici, odnosno načina glasovanja za tu izbornu jedinicu. “Ako omogućavate ljudima da glasuju u XI. izbornoj jedinici, onda se moraju osigurati civilizirani uvjeti da ljudi i ostvare svoje pravo za to. Ne može se to ostvariti kroz 4 -5 glasačkih mjesta u BiH nego treba izračunati koliko je to glasačkih mjesta. Kroz jedno glasačko mjesto može proći 700 – 800 glasača, a ja osobno smatram kako bi bilo dobro zadržati zadnja dva broja glasačkih mjesta u BiH, odnosno, 122 – 124”, istaknuo je Čović te je izaslanstvo HDZ Hrvatske izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ BiH, te pripremama stranke za predstojeće Opće izbore 2010. godine.
Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. Bosna i hercegovina pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a republika hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati, istaknuto je na sastanku, a doznaje se iz priopćenja HDZ-a BiH, u kojem se ističe da će HDZ (Hrvatske) snažno će podržati aktivnosti HDZ BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH.
Kada je riječ o aktivnostima HDZ BiH, Čović je istaknuo kako je HDZ BiH odlučio organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH. “HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima u BiH i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*