Čović opet na sudu zbog kršenja zakona u korist Lijanovića

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku danas je na sarajevskom Županijskom sudu počelo suđenje Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, optuženom za zloupoarabu položaja ili ovlasti dok je bio na funkciji ministra financija FBiH.

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva, Čović je od veljače do prosinca 2000. u svojstvu ministra financija u Vladi Federacije BiH prekoračio granice službene ovlasti u namjeri da poduzeću “Lijanovići d.o.o.” Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na strojno iskošteno meso peradi.

Čović je, kako stoji u optužnici, donio i potpisao akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obvezujuće mišljenje da se na strojno iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa.

U optužnici dalje stoji da spomenuti akt Čović nije stavio izvan snage, iako su ga na to upozorili tadašnji zamjenik direktora Carinske uprave FBiH Fuad Kasumović te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirsad Kurtović.

Prema tužbenim navodima, Čović se ni na traženje ondašnjeg direktora Carinske uprave FBiH Filipa Andrića nije očitovao o spornom aktu, pa se postupak carinjenja robe poduzeća “Lijanovići d.o.o.” i Mesnoj industriji (MI) “Lijanovići d.o.o.”, bez obračunavanja posebne takse nastavio sve do 5. travnja 2002., kad je tadašnji direktor Carinske uprave FBiH Slavko Sikirić stavio izvan snage ranija tumačenja i postupanja, te naložio naplatu posebnih taksi koju poduzeća Lijanovića nisu plaćala od 23. lipnja 2000.

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za poduzeća “Lijanovići d.o.o.” Široki Brijeg od 120.000 KM i MI “Lijanovići d.o.o.” od 1.736.878 KM, a na štetu proračuna Federacije BiH i neizravno proračuna BiH.

Zastupnik optužbe, tužitelj Aziz Jahjaefendić najavio je da će tijekom dokaznog postupka biti provedeni subjektivni i objektivni dokazi, odnosno saslušani svjedoci i vještaci te predočeni materijalni dokazi.

Branitelj optuženog, odvjetnik Zdravko Rajić, međutim, smatra da dosadašnji postupak i istraga obiluju brojnim propustima, navodeći da se radi o presuđenoj stvari (res iudicata), budući da je u vezi s istim inkriminacijama, njegovom branjeniku već presuđeno u Sudu BiH, odnosno odbijena prvostupanjska presuda izrečena u tom postupku.

Naime, glavni pretres u ovom predmetu, koji se odnosi na inkriminacije iz 2000. godine, otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostupanjskom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupljen pravosuđu Sarajevske županije na rješavanje.

Rajić je kazao da nikome ne može dva puta biti suđeno za istu stvar, pozivajući se na odredbe važećeh ZKP-a, Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i Protokola br. 7 uz Konvenciju te druga međunarodna dokumenta.

Čovićev branitelj naveo je da njegov branjenik nije niti saslušan u svojstvu osumnjičenog, a da je optužnica podignuta, te da je to u suprotnosti s važećim zakonskim odredbama (ZKP-om), odnosno načelima – prava na obranu i jednakosti u postupku.

Reagirao je tužitelj Jahjaefendić, podsjećajući da je Čović u prvostupanjskom postupku u Sudu BiH prooglašen krivim, te da su optužbe protiv njega odbijene u drugostupanjskom postupku zbog nepostojanja stvarne nadležnosti Suda BiH, odnosno da je predmet zato proslijeđen Županijskom tužiteljstvu.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. prosinca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*