Čović: Podržavam dogovor; Ljubić: To je ucjena oporbe

Dio političkih predstavnika Hrvata iz BiH ocijennjuje diskriminirajućim i ponižavajućim sporazum između HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama u Hrvatskoj po kojima će hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu glasovati jedino u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i pri time birati tri zastupnika. “Ako će glasovati samo u konzularnim predstavništvima, na određeni način radi se o ponižavanju ovdašnjih birača. A kada je u pitanju ograničavanje broja zastupnika, osobno mislim da ih treba biti puno više”, izjavio je rekao je potpredsjednik Vijeća ministara i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić. Dodao je da su mnogi Hrvati iz BiH odlučili stati u obranu Hrvatske kada se ona stvarala, a to se danas zaboravlja.
Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990 je, prenoseći službeno stajalište stranke, rekao da sporazum diskiminira Hrvate u BiH. “Ovaj sporazum je diskriminirajući prema Hrvatima iz BiH. Ograničavanje prava glasovanja svedeno u diplomatsko-konzularna predstavništva zapravo onemogućava pravo glasa državljanima izvan Republike Hrvatske, napose u BiH. Ograničavanje pak na tri izabrana zastupnika dovodi do toga da glas Hrvata izvan Republike Hrvatske vrijedi manje”, rekao je Vegar. Na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici izabrano je pet zastupnika.
Predsjednik te stranke Božo Ljubić izjavio je da se ovakvim rješenjem “dio hrvatskog naroda stavlja u neravnopravan položaj”. “Pouzdano znam da mijenjanje ovog dijela Ustava nije uvjetovala EU, već je to, po mom mišljenju, više ucjena oporbe”, Ljubić.
No, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da podržava dogovor i vjeruje “da je on okrenut na dobrobit Hrvatske te da će svi u 11. izbornoj jedinici moći ostvariti svoje glasačko pravo”. “Mislim da je dogovorom poslana pozitivna poruka Hrvatima u BiH”, rekao je Čović. Siguran je da je premijerka učinila sve da bi se našao kompromis koji osigurava promjenu Ustava i zaštitu glasačkih prava u 11. izbornoj jedinici. Fiksna kvota nije problematična i zbog toga nemamo zašto biti nezadovoljni, smatra Čović. Ono što je ključno jest da se osigura svim građanima u BiH da mogu ostvariti glasačko pravo, a vjerujem da je to interes svih predstavnika vlasti u Hrvatskoj, zaključio je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*