Čović predložio deset izbornih jedinica; Radončić: To je za nas “dubioza”

ljubic-covic-lagumdzija-radoncicČelnici SDP-a, SBB-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 su tijekom četverosatnog sastanka jasno razlučili ono što ne žele i što je neprihvatljivo za njih, a kada je u pitanju implementacija presude “Sejdi-Finci”.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je novinarima da je na današnjem sastanku Zlatku Lagumdžiji i Fahrudinu Radončiću predložen novi model implementacije presude a koji je sasvim novi.

“Riječ je o modelu koji podrazumijeva deset izbornih jedinica i s obzirom da smo ga danas prvi put predstavili ne očekujemo da se kolege o njemu izjasne odmah” kazao je Čović.

U ovom trenutku nije želio s javnosti podijeliti detalje prijedloga, ali je ustvrdio da ovaj prijedlog u potpunosti podržava tri ključna principa: potpuna implementacija presude, eliminacija mogućnosti da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti te da ono što je dogovoreno bude uvršteno u Ustav BiH.

“Imam obvezu da već večeras kolegama dostavim razradu tog modela kao i da o rezultatima današnjeg sastanka obavijestim predstavnike Europske unije. Očekujem da ćemo mi, u narednih sedam dana, eventualno, pronaći osnovu rješenja” kazao je Čović.

Istaknuo je da je optimist i da smatra da će do dolaska komesara za proširenje EU Stefana Filea, 11. travnja, imati rješenje.

“Ukoliko to ne uradimo, bilo bi korektno da o tome obavijestimo Europsku uniji na vrijeme” zaključio je Čović.

“U ovom trenutku, uspostava federalne izvršne vlasti nije na HDZ-u 1990, HDZ-u BiH, SDP-u i SBB-u jer smo mi jasno iskazali spremnost za preuzimanje odgovornosti za vođenje FBiH i spremni smo formirati tu vlast sukladno izbornim rezultatima i parlamentarnoj većini u oba doma Parlamenta FBiH” izjavio je nakon sastanka “četvorke” predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ponovio je da “četvorka” ostaje privržena kompletiraju Ustavnog suda FBiH te da je odgovornost na nezavršavanje ili odugovlačenje tog procesa na onima koji ga opstruiraju. Kada je u pitanju implementacija presude “Sejdić-Finci”, Ljubić je kazao da je nekoliko modela diskutirano.

“I dalje smatramo, mi i kolege iz HDZ-a BiH, da bi najbolji bio model indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, ali smo zbog činjenice da ovaj model ne prihvaćaju stranke iz RS-a diskutirali nekoliko modela koji znače izravan izbor dva člana Predsjedništva iz FBiH” pojasnio je Ljubić.
Stranke iz Sarajeva, dodao je, nisu prihvatile mogućnost dvije izborne jedinice, stoga je taj model neprihvatljiv.

“Novi model, a koji smo večeras predstavili, jeste svojevrsna kompilacija elektorskog i proporcionalnog principa, ali koji zadovoljava osnovne principe. Ovaj model će biti prezentiran našim partnerima u EU. Ponavljam, mi smo otvoreni i za ostale modele koji će uključivati osnovne i već dogovorene principe” rekao je Ljubić.

Dodao je da će u narednih sedam dana “četvorka” pokušati sve kako bi se došlo do prihvatljive opcije za sve.

“Mi smo danas vrlo ozbiljno pregovarali i razjasnili ono što nećemo” rekao je novinarima predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Pojasnio je da dva HDZ-a ne žele prihvatiti koncept 12 izbornih jedinica, a SDP-e i SBB-e ne žele koncept dvije izborne jedinice. ”Sve između ovoga je prostor za dogovor” kazao je Radončić.

Istaknuo je da su on i predsjednik SDP-a BiH danas upoznati s novim modelom implementacije presude “Sejdić-Finci”.

“U ovom trenutku, taj prijedlog je za nas ‘dubioza’ i dok ga ne razmotrimo nećemo se o njemu izjašnjavati” dodao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*