Čović: Problem jer SDP želi participirati u hrvatskim kvotama u vlasti

Lideri SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a Zlatko Lagumdžija održali su u srijedu radni sastanak, ali nisu postigli konkretan dogovor o formiranju vlasti. Kako je Srni izjavio glasnogovornik SDA Salmir Kaplan, sastanak lidera protekao je u pozitivnoj atmosferi i dogovoren je nastavak ovih kontakata.

On je dodao da je razgovarano o različitim pitanjima i da nije dogovoren termin narednog sastanka. SDA, SDP BiH, HSP i Narodna stranka “Radom za boljitak”  potpisnice su zajedničke platforme o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Vlast u FBiH, ali i na razini BiH, nije formirana nakon izbora koji su održani 3. listopada jer ne postoji suglasnost o parlamentarnoj većini.

SNSD i SDS potpisale su platformu o zajedničkom djelovanju na razini BiH, a zajedničko djelovanje dogovorili su i HDZ BiH i HDZ 1990.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je u Mostaru da na sastanku s čelnicima Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu nije postignut napredak kada je u pitanju uspostavljanje vlasti u BiH.

“Vidnijeg napretka predstavnici ove tri stranke nisu postigle”, kazao je Čović novinarima, dodajući da je problem što “SDP BiH sebe doživljava nacionalnom strankom i Hrvata”.

“SDP želi biti predstavnik hrvatskog naroda, što mi ne želimo osporiti, ali realno legitimni predstavnik je hrvatski blok okupljen oko dva HDZ-a, uza sve uvažavanje birača koji su dali glasove SDP-u i drugim manjim strankama”, rekao je on. Čović je naglasio da SDP želi “participirati u hrvatskim kvotama u vlasti”, te da je to predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija prvi put predočio kao zahtjev.

On je ponovio da vlast na svim razinama trebaju činiti one stranke koje imaju legitimitet među tri naroda, te da je to jedini put za BiH.

“Mislimo da se bez dva HDZ-a i njihovih partnera ne može napraviti vlast ni na jednoj razini”, dodao je Čović.

7 Comments

  1. EE nemože samo Vi tj HDZ ima monopol za to i niko drugi jer 108.000 tisuča sa Dodikovim srbima je glasovalo za VAS velika je to brojka Hrvatskih glasača???

  2. Zajedno s HDZ-om 1990! Precizno, koalicija HDZ 1990 – HSP BIH na izborima za Parlament BiH osvojila je 50.071 glas. Po vasoj racunici je, dakle, HSP-ovih 50.000, a HDZ-a 1990 71 glas? Ili svaki glas za vasu koaliciju vrijedi dvostruko. Vasi glasaci se ne izjasnjavaju kao Jugoslaveni, ali ste se sada vi, vodstvo HSP-a BiH, izjasnili tako i izdali ih! Namirisali ste fotelje i zaboravili ideale!

  3. Na kojim principima i na kojoj politici su osvojili 50.000 tisuča glasova mislim na HDZ 1990 zajedno sa HSP-om.Na politici Kreševske deklaracije i borbi protiv kriminalnog HDZ -ea sjeti se Pejo slogana NEDAJTE MU OLOVKU.HDZ 1990 je izdao principe izdao je svoje glasače pa trebao je iči odmah u koaliciju sa HDZ -om trebali su sporazum napraviti prije izbora nije HDZ -eu trebao sporazum sa SNSD-om.Zato su tih 50.000 tisuča glasova HSP -ovih to je borba protiv izdajnika, Jugoslovena kriminalaca,foteljaša,i monopolista !!!

  4. A ja mislim da ste vi, ulazeci u deal s Lagumdzijom, izdali svoje birace i da svih 50.071 glas pripada HDZ-u 1990. Sljedeći put prije izbora objavite da cete pasti u krilo Lagumdziji pa cete vidjeti koliko cete glasova osovojiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*