Čović: SDA izlazi iz vlasti na svim razinama

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je danas za agenciju Anadolija da ga je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija informirao kako je poslao pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda SDA.

To je konačna odluka nakon što izaslanici SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas, ipak, nisu glasali za državni proračun.

“On me informirao da je taj dopis oficijelno predao predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i zamolio ga da se oni sami povuku iz državne vlasti, tako da ne mora pokretati proceduru za smjenu. A kada Tihić to nije htio uraditi, onda je Lagumdžija, naravno, pokrenuo navedene procedure. On je to predao Bevandi, ali i na protokol Vijeća ministara BiH. Danas ili sutra, SDP će pokrenuti procedure i za isključenje SDA-ovih ljudi iz vlasti kantona u Tuzli, Zenici i Sarajevu. Drugim riječima, ovo je jedan opsežan proces kojim se evidentno želi napraviti prekompozicija i rekonstrukcija kompletne vlasti”, kazao je Čović za agenciju Anadolija.

On je još jednom naglasio da o ovome “ne donose odluku pojedinci, već svi zajedno”.

“Ja ću danas razgovarati ponovno sa gospodinom Lagumdžijom, te Miloradom Dodikom, Mladenom Bosićem i Božom Ljubićem. Sve će, dakle, ići u pravcu da se pokrene ta procedura za smjene SDA-ovaca u Vijeću ministara BiH. To znači i promjena vlasti u FBiH. Dakle, sve, baš sve”, istakao je Čović.

Na pitanje da li je sada otvoren prostor da u vlast na svim razinama uđe opozicioni Savez za bolju budućnost BiH, Čović je odgovorio: “Vjerujem da će se danas napraviti taj dogovor na razini Bošnjaka. Čeništva SDP-a i SBB BiH će razgovarati i napraviti dogovor. Vjerujem da će, kada su u pitanju županije, sutra biti obznanjen taj dogovor”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*