Čović: SDP i Lagumdžija su uvrijedili Hrvate

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je sinoć u Brčkom gdje je članovima Odbora HDZ-a BiH za Brčko distrikt prenio zaključke Središnjeg odbora stranke i upoznao ih s trenutnim stanjem oko uspostave vlasti u BiH.

Čović je kazao da je ono što je SDP BiH sa svojim partnerima uradio veoma uvredljivo za Hrvate u BiH i dodao kako je na djelu “bahatost koja urušava BiH i koja je tim činom zapala u ozbiljnu krizu”. Istaknuo je da bi ono što je uradio SDP sa svojim partnerima svugdje u svijetu smatralao kao kazneno djelo i kao državni udar te bi odgovorni snosili sankcije.

“Ta vlast je neligitimna, neustavna. Mi smo jasno kazali da ne želimo ući u vlast pod uvjetima koju su nam stavlili, ali smo rekli toj gospodi, koja misli da može bez legitimnih predstavnika Hrvata napraviti vlast, neka to rade u skladu sa zakonom“ kazao je Čović.

Dodao je kako novoustrojena vlast nije konstituirana na ustavan i zakonit način i nikog ne obvezuje da je poštuje.

“U ovom trenutku imamo neku vrstu dvovlašća u BiH i mi smo jasno dali do znanja postojećim nositeljima izvršne vlasti iz HDZ-a da nipošto ne odstupaju pred nelegalnim i nelegitimnim zahtjevima jer će u suprotnom počiniti krivično djelo kršeći Ustav i postojeće zakone”, istaknuo je Čović.

Najavio je skorašnje formiranje vlasti u županijama gdje to još nije urađeno, te aktivnosti oko formiranja vlasti na državnoj razini uz konstataciju kako to neće raditi sa SDP-om BiH, prenijela je Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*