Čović se požalio Kosor: Bez pomoći izvana Hrvati u BiH nemoćni riješiti svoj politički problem

Hrvatska će učiniti sve da zaštiti Hrvate u BiH u gospodarskom, političkom i svakom drugom pogledu, zaključeno je na jučerašnjem dvosatnom sastanku između premijerke Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor i predsjednika HDZ-a BiH i supredsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića.

Tijekom razgovora provlačilo se političko pitanje Hrvata u BiH, koji su se nakon posljednjih listopadskih izbora našli u nezavidnoj situaciji koja će postati sve gora ako se hitno nešto ne poduzme.

Čović je upozorio Kosor da su Hrvati u BiH nemoćni u rješavanju ovog pitanja ako nemaju podršku izvana. Hrvati su u BiH bez ikakvog prava, a izborni rezultati nisu bitni, budući da se vlast ne sastavlja sukladno njima, još je jednom ponovljeno na ovom sastanku.

Premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor je upoznata s položajem u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te je obećala napraviti sve što je u njihovoj moći. Uz ova pitanja, dvoje političkih čelnika razgovaralo je i o Zakonu o dijaspori koji se trenutačno nalazi u saborskoj proceduri u Republici Hrvatskoj.

Premijerka Kosor je tako obećala kako se ovim zakonom o dijaspori, odnosno zakonom koji se odnosi na odnos Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan njenih granica neće naštetiti Hrvatima u BiH, nego da će se, baš naprotiv, istim oni pokušati zaštititi.

Uz politička pitanja, također su se dotaknuli i gospodarskog jačanja obje zemlje.

Naime, ove dvije zemlje se godinama oslanjaju jedna na drugu kada je u pitanju gospodarstvo, a i ulaganja Hrvatske u BiH će biti nastavljena i u sljedećem razdoblju.

2 Comments

  1. Republika Hrvatska ona vam je to napravili.Avniojske Hrvatska siri patalosku mrznju. Sve Zagrebacke novine nazivaju vas bosancima hercegovcima i svakin drugin imanom.Sto god vi vise idete kod ti avnijski Hrvata dicicete u veci oroblem.

  2. covicu obracas se na pogresnu adresu,,
    TI PRAVI HRVATI SU NAS VEC JEDNOM PRODALI,,TRAZI PONISTENJE POTPISA HRVATSKE U DEJTONU—SVE OSTALO CE LAKSE BITI—PERECIJA SE IGRA SA DIJASPOROM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*