Čović se u Zagrebu sastao s Josipovićem

covic-josipovi1 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, stoji u priopćenju HDZ-a BiH, u kojem se još ističe da se u dužem otvorenom razgovoru predsjednik Josipović interesirao za aktualne prilike i položaj hrvatskoga naroda u BiH. “Iznimno me veseli što predsjednik RH dr. Ivo Josipović odlično poznaje prilike u BiH. BiH je evidentno jedan od prioriteta u njegovoj politici i ono što će on raditi u predstojećem razdoblju kao predsjednik. Dobio sam prigodu da ga iscrpno informiram kako ja danas doživljavam odnose u BiH kada su u pitanju ustavne promjene, gospodarska situacija u BiH, položaj hrvatskoga naroda u BiH. Vjerujem kako će predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović doći uskoro u službeni posjet BiH kako bi se u Sarajevu susreo s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH, te kako će posjetiti središnju Bosnu i Mostar. Vjerujem da smo dobili predsjednika koji na jedan potpuno nov način promišlja BiH kao najvažnijeg susjeda Republike Hrvatske. Informirao sam ga o svim gospodarskim temama, odnosno istaknuo sam važnost da Republika Hrvatska u BiH prepozna jedan izuzetan potencijal, jer je BiH danas jedan od najznačajnijih gospodarskih partnera RH”, istaknuo je Čović.
Kada je riječ o ustavnim promjenama u BiH, predsjednik HDZ BiH rekao je predsjedniku Josipoviću kako će do njih doći nakon općih izbora, odnosno kako je unutarnji dogovor u BiH nakon listopada mnogo realniji. On je Josipovića upoznao s prijedlogom HDZ-a BiH koji se tiče novoga Ustava BiH, a koji na srednjoj razini vlasti predviđa četiri teritorijalne jedinice.
Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, nužnost da se sva tri konstitutivna naroda i građani BiH dogovore oko novog Ustava, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i kako njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. [jr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*