Čović: Promemorija biskupa Perića može biti temelj za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija da je “siguran da se hrvatsko pitanje u BiH mora riješiti”.

Čović je to kazao u povodu informacija da su Sjedinjene Američke Države pokrenule ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine.

Ustavna rekonstrukcija Federacije BiH, prema mišljenju Čovića, svakako je prilika za rješenje hrvatskog pitanja.

“Implementacijom presude ‘Sejdić-Finci’ dobivamo priliku da neka otvorena pitanja riješimo na državnoj razini. Sada dobivamo priliku da ih riješimo i na razini Federacije BiH. Uvjet za to je da i ostale kolege slično razmišljaju. U svakom slučaju u BiH se mora nešto krupno dogoditi. U suprotnom ova kriza neće nikad prestati. Može nas samo dublje voditi u ekonomsko i političko blato”, tvrdi Čović.

“Mi tek trebamo otpočeti razgovore na ovu temu. Istina je da sam razgovarao s veleposlanikom SAD u BiH, kao i više drugih ljudi iz američke administracije. Testirali su bi li bi ustavna rekonstrukcija FBiH mogla biti put jednog privremenog stabiliziranja u BiH. A sve je išlo s tezom kako riješiti pitanje Hrvata u BiH ili konfederaciju BiH, a kako bi se stvorio jedan ambijent za normalan osjećaj hrvatskog naroda. Ja sam to doživio kao pozitivan čin. Ali, mi smo otvoreno kazali da oko toga trebamo temeljito razgovarati. Mi nismo za bilo kakve eksperimente koji ne bi riješili otvorena pitanja. S američke strane nam je vrlo jasno kazano da je sve to na nama i da oni samo žele stvoriti jednu klimu za razgovor. Sve je, dakle, do građana BiH koji se moraju dogovoriti”, kazao je Čović.

Čović, nadalje, tvrdi da rješenje u okviru ustavne rekonstrukcije FBiH može biti i prijedlog mostarskog biskupa Ratka Perića upućen hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću gdje se predlaže hrvatski entitet, skup kantona ili općina s hrvatskom većinom.

“Naravno, sva rješenja koja osiguravaju ravnopravnost Hrvata u institucionalnom smislu mogu biti prihvatljiva. Pročitao sam poromemoriju biskupa Perića. Ona daje široku lepezu odgovora na takav jedan izazov. U svakom slučaju taj izazov treba riješiti. Bez obzira kako ćemo to riješiti, moramo shvatiti da BiH može funkcionirati samo kao zajednica tri konstitutivna, suverena naroda na širem prostoru BiH. I u tom duh moramo tražiti kompromise i rješenja”, istakao je Čović.

Govoreći o krizi na državnoj razini vlasti, najavljuje nove bilateralne sastanke neposredno poslije lokanih izbora 7. listopada, gdje bi se trebala definirati nova parlamentarna većina.

Moguće je, kaže Čović, okupljanje šireg sastanka čelnika stranaka na kojem će se “pokušati prepoznati nova parlamentarna većina u BiH”. Po njegovom mišljenju, mnogo će zavisiti i od rezultata općinskih izbora.

“Ja sam optimist. Dobro je da se ne licitira tko je većina. Ali, s hrvatske strane to će biti one stranke koje podržavaju naš nastup o jednakopravnosti naroda, europskoj BiH, da eliminiramo mogućnost da Hrvatima sutra netko opet bira članove Predsjedništva BiH, da nam postavlja ljude u izvršnu vlast. U tom smislu će ići razgovori, a već su neki dogovoreni”, rekao je Čović.

Ne isključuje mogućnost određenih obrata poslije lokalnih izbora, pa i povlačenje zahtjeva Milorada Dodika za smjenu čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*