Čović: Spremni smo za uspostavu vlasti sa SDP-om BiH i SDA

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak navečer je, u razgovoru s pomoćnikom zamjenika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Thomasom Countrymanom, izrazio spremnost za uspostavu vlasti sa SDP-om BiH i Strankom demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji kao i na državnoj razini kako bi se okončala devetomjesečna politička u zemlji.

“Istaknuli smo gledanje kako u kratkome vremenu ponuditi rješenje oko ustroja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u jednome paketu što bi pokazalo dobar duh odnosa između stranaka koje bi mogle činiti vlast. Vjerujemo da na razini Vijeća ministara vlast trebaju činiti stranke koje imaju predstavnike u kolegiju dva doma Parlamenta uvažavajući izborni rezultat koji je ostvaren unutar pojedinih naroda i građana”, rekao je Čović za medije u Mostaru nakon susreta s američkim diplomatom.

Čović je u Sarajevu razgovarao s Countrymanom koji će u sljedeća dva dana sudjelovati u radu Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela sastavljenog od najvažnijih zemalja svijeta koje oblikuje politiku međunarodne zajednice u BiH.

Po njegovim riječima, prijedlog HDZ-a je da se vlast u Središnjoj Bosni, gdje su Hrvati izbačeni iz vlasti, i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ustroji paritetno od dva HDZ-a te SDP-a i SDA.

“Ja sam želio pokazati da je moguće uspostaviti vlast na konstruktivan način na svim razinama od županija do državne razine. U Središnjoj Bosni treba implementirati izbore sukladno izbornom rezultatu i mi nudimo varijantu reciprociteta budući se radi o županijama s posebnim režimom te da ove četiri stranke uspostave vlast u ove dvije županije, u Mostaru i u središnjoj Bosni”, rekao je Čović.

Pojasnio je pri tome da je naišao na razumijevanje američke administracije za prijedloga oko rješenja krize u BiH. Čović je istaknuo kako ova stranka neće pristati na bilo kakvu trgovinu s mjestom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koje, kako je istaknuo “isključivo pripada hrvatskoj koaliciji dva HDZ-a”.

1 Comment

  1. DA BI BIO ZASTUPNIK HRVATA BIH MORAO SI SE OSLOBODITI OPTUZBI DJAMAHIRIJE—OVAKO SI SITNI MALI UCJENJENI POLITICAR…KO SI TI DANAS COVJECE—SPRDAJU SE SA TOBOM,,PRVI MUSLIMANI,,SRBI ISTO,,–A TI GLUMIS EUROPSKE INTEGRACIJE–

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*