Čović: Tri razine vlasti, 4 federalne jedinice, ali bez diranja granica RS-a

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci kako je usuglašen stav hrvatskih stranaka da BiH bude organizirana na tri razine vlasti, kroz četiri federalne jednice sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, ali da granice RS-a može mijenjati samo srpski narod i njegovi političari, objavljeno je iz HDZ-a BiH.

“Kojom dinamikom ćemo to uspjeti uraditi ne ovisi samo od HDZ-a, ili SNSD-a, već svih nas zajedno, ali je neophodna apsolutna ustavna jednakost triju naroda, jer jedino takva BiH može preživjeti”, rekao je Čović i dodao da “na tom pravcu traže dogovor i s bošnjačkim strankama”, jer bez te potpore uzaludno je pričati tu priču.

U Banjoj Luci je, i to u Palači predsjednika RS, održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a, koja su predvodili predsjednici stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik.

Dodik je u vezi s idejom o četiri teritorijalne jedinice ponovio da je “sporan svaki koncept koji bi zadirao u teritorijalno-politički dio RS-a”. Navodi da “nije protiv toga da postoji federalna jedinica u kojoj će hrvatski narod biti većinski”, ali “ne vidi mogućnost da se RS može dovesti u pitanje”.

Ustvrdivši da ništa ne prekraju u BiH, Čović je rekao da “nitko ne može promijeniti granice RS-a do srpski narod i njegovi političari”. Naše je, rekao je, da se razgovorima dođe do mjere koja može osigurati “zadovoljstvo” sva tri naroda.

To što bi se tri federalne jedince formirale u FBiH, a RS bi ostala neupitna, za Dodika nije sporno. On navodi da se “bošnjački narod i njegovi predstavnici samo zalažu za BiH”, a da je “logično da, ako oni žele da vide kraj RS-a, onda je isto tako logično da se mi zalažemo za kraj BiH”.

“Ako Bošnjaci misle da BiH pripada njima, a ako hoćete nas da držite unutra, moraju ponuditi ogromne ustupke, a mislim da ih nema”, tvrdi Dodik.

Dodik je izjavio da će tražiti suglasnost HDZ BiH da se “u BiH naprave tri posebna poduzeća za elektroprijenos”, a slažu se i da treba raditi na “redefiniranju” Suda i Tužiteljstva BiH. Ponovivši protivljenje postojanju “Elektroprenosa BiH”, Dodik smatra da treba napraviti tri odvojena poduzeća “elektroprivrede RS-a, Herceg-Bosne i tzv. BiH, jer ona pokriva dio Federacije BiH”. Ponovio je tvrdnju da Sud i Tužiteljstvo BiH “nemaju ustavni legitimitet, već imaju političku potporu određenih dijelova međunarodne zajednice” te stoga moraju “biti redefinirani”.

Ako za redefiniranje Suda i Tužiteljstva BiH ne bude suglasnosti RS će, kako je Dodik rekeo , “vjerojatno” jednog dana donijeti zakon po kojem se odluke tih pravosudnih institucija ne bi primjenjivale u tom entitetu, “jer nemaju pravniu osnovu”.

Slično misli i Čović, koji je također rekao da je stav HDZ BiH već zapisan u prijedlogu ustava, a po kojem su “predvidjeli da na razini BiH nema Suda i Tužiteljstva BiH, odnosno da “operativni dio tih institucija treba biti na nižim razinama vlasti”. Na državnoj razini treba postojati samo Ustavni sud.

Dodik i Čović dogovorili su se da se ove dvije stranke, zajedno sa SDS i HDZ 1990 tijekom prosinca sastanu u Mostaru i razgovaraju o svim bitnim i aktualnim pitanjima u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*