Čović: U BiH treba uspostaviti četiri teritorijalne jedinice

covic-u-bl0Bosnu i Hercegovinu je potrebno reorganizirati u tri razine vlasti, pri čemu će srednji podrazumijevati četiri teritorijalne jedinice sa sjedištima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli”, izjavio je danas predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović na javnoj tribini o temi “Reorganizacija BiH”.

Pojasnio je da svaki od ove tri razine trebaju imati svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pri čemu treba ispoštovati načelo apsolutne ustavne ravnopravnosti konstitutivnih naroda u našoj zemlji.

Predsjednik HDZBiH je govorio o političkom stanju u BiH, promjenama Ustava i prijedlozima stranke o tomu kako reorganizirati BiH da i hrvatski narod u njoj ostvari punu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Čović je podsjetio da su ovakve javne tribine već održane u drugim gradovima BiH te da je uvjeren u mogućnost pronalaženja adekvatnog rješenja reorganiziranja BiH, koje će biti po mjeri sva tri naroda i svih njenih građana, i konačno doći do rješenja koje otvara europske i euroatlanske mogućnosti BiH, a s druge strane jamčiti ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

Čović je rekao da bi načelo ravnopravnosti naroda moralo biti ključno, jer se dosadašnje rješenje pokazalo kao prepreka za normalan život u BiH.

Tek nakon reorganizacije BiH i stvaranja bolje i funkcionalnije države, bit će, kaže, moguće posvetiti se pitanjima gospodarstva i svoriti mnogo bolje uvjete za opstanak hrvatskog naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*