Čović: U dvadesetak dana možemo završiti dogovor o Vijeću ministara

Usprkos brojnim nejasnoćama i spekulacijama, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je za Dnevni avaz da je postigao dogovor sa čelnicima SDP-a i SDA Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem o formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Prema Čovićevim informacijama, dogovor su potvrdila predsjedništva SDP-a i SDA. Koaliciju bi u te dvije županije trebali činiti SDP i SDA s jedne i dva HDZ-a s druge strane. To bi trebao biti uvod u uspostavu vlasti na državnoj razini, pa čak i u rekonstrukciju Federalne vlade, na kojoj HDZ BiH odranije inzistira.

“Mostar i Travnik, evidentno, bili su kamen spoticanja. Do kraja idućeg tjedna potrebno je zakazati županijske skupštine. To je preduvjet da ozbiljno privodimo kraju i ostali dio priče. Ako u narednih sedam dana bude završena priča na županijskoj razini, mislim da u dvadesetak dana možemo završiti i Vijeće ministara BiH”, izjavio je Čović za Dnevni avaz.

Ako bilo šta bude dogovoreno, u novoj državnoj vladi bili bi SDP i SDA, dva HDZ-a te SNSD i SDS. Premda Čović odbija o tome bilo šta kazati, Dnevni avaz saznaje da on i dalje dogovor o kantonalnoj i državnoj vlasti uvjetuje rekonstrukcijom Vlade FBiH. Nova Vlada FBiH trebala bi biti formirana do kraja godine, i to tako da dva HDZ-a kontroliraju pet ministarstava.

Federalnu vlast, ako bude dogovorena njena rekonstrukcija, trebali bi činiti dva HDZ-a, SDP i SDA, dok bi HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, navodno, otpali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*