Čović: U Sarajevu neće biti dogovora o Vijeću ministara

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da na sastanku predsjednika šest političkih stranaka u četvrtak, u Sarajevu može doći do napretka u vezi sa zakonima bitnim za europsku perspektivu BiH i kandidacijski status u EU, ali ne i o Vijeću ministara BiH.

“Vjerujem da je šansa da u četvrtak dogovorimo zakone, ali ne mislim da će o Vijeća ministara BiH biti dogovora”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu, ocijenivši da je dogovor o Vijeću ministara realno očekivati već na narednom sastanku u Banjoj Luci. Prema Čovićevim riječima, na prošlotjednom sastanku u Mostaru predsjednika stranaka koje čine kolegije Parlamentarne skupštine BiH dogovorena su ključna pitanja u vezi sa europskim integracijama BiH.

Čović smatra da bi se dogovorom o zakonima bitnim za europsku perspektivu BiH relaksirali odnosi kada je u pitanju OHR, odnosno da bi se poslala poruka da su domaći lideri sposobni raditi ono za što su izabrani.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Čović je ponovio da postoje jasni stavovi dva HDZ-a, SNSD i SDS, dok su na drugoj strani SDP-e BiH i SDA sa sasvim drugačijim viđenjem.

Ističući da rotacija u Vijeću ministara ne može biti predmet rasprave Čović je zaključio da će se u četvrtak vidjeti u kojoj mjeri se prihvaćaju zakoni i realnost u BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je za ubuduće definirati rokove i načine formiranja Vijeća ministara kako se više ne bi događalo da BiH godinu dana nakon izbora razgovara o formiranju izvršne vlasti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*