Čović upozorio Lagumdžiju: Istiskivanje HDZ-a iz vlasti vodilo bi blokadi države!

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u izjavi za sarajevski “Dnevni avaz” upozorio je lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju da ne pokušava iz vlasti istisnuti dva HDZ-a u BiH, jer će se u protivnom suočiti s žestokim blokadama!

Čović je to kazao nakon susreta koji je s liderom SDP-a BiH imao u ponedjeljak, kada je konstatirano apsolutno neslaganje o tome tko će biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

– Ključ je u tome da Lagumdžija i dalje želi biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakve osnove za takav izlet, koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti isključe dva HDZ-a. To može biti velika šteta za BiH, a u konačnici i za SDP. Takvo nešto ne može se realizirati. Jasno, ako se to pokuša, mi ćemo koristiti sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo – kazao je Čović za “Avaz”.

Institucionalne mogućnosti

Na pitanje koje su to “institucionalne mogućnosti”, Čović dodaje da je Lagumdžiji jasno ukazao na sve probleme koje bi mogao imati “ako bi pokušao raditi bez HDZ-ova”.

– Jasno sam mu rekao da je to blokada vlasti. To bi predstavljalo jedan cirkus koji neće dati nikakav rezultat. Tako bismo došli u mnogo gore stanje nego što smo imali u ove posljednje četiri godine. Ne može se ignorirati volja jednog, drugog ili trećeg naroda, pa ni Hrvata – kaže Čović.

On vjeruje kako postoji dovoljno pameti da se u takve egzibicije ne ulazi.

– Nema tu više programske ili matematičke priče, sve se svelo na to da Lagumdžija želi biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Rekao sam mu da bi to, budući da su dobili člana Predsjedništva BiH na način kako su ga dobili, bilo previše i da, jednostavno, nemamo mogućnosti za taj ustupak – ističe Čović.

Jedini ustupak koji može napraviti, kaže Čović, jeste taj da on osobno neće biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH, ali to mjesto mora pripasti HDZ-u BiH. Ako je, navodi on, nekome stvarno cilj da blokira sve u BiH, onda je na dobrom putu da to uradi.

Prema Čoviću, blokade u BiH su logične ako se bude krenulo putem isključenja dva HDZ-a iz vlasti. On smatra da se vlast na sličnom konceptu mora formirati na svim razinama. Loše je, napominje, što se približavamo Novoj godini i što će se cijeli proces, najvjerojatnije, odgoditi za polovicu veljače.

– Dogovor dva HDZ-a je čvrst. Prošlog tjedna smo razgovarali i dogovorili sve nijanse. Mi smo preozbiljni da bismo ulazili u bilo kakve druge kombinacije. Mi smo volja jednog naroda i želimo da ta volja bude prepoznata u implementaciji izbornog rezultata – naglasio  je Čović.

SDP želi koaliciju bez dva HDZ-a

Podsjetimo, pozivajući se na neslužbene informacije, Federalna TV je objavila da će SDP ponuditi SDA-u, HSP-u BiH i Narodnoj stranci za boljitak programsku platformu kako bi se na entitetskom i državnom nivou krenulo u realizaciju proeuropskih i socijalnih reformi. Ili, kraće rečeno, predložit će im koaliciju i zajedničko formiranje vlasti.

FTV dodaje da od čelnika SDP-a nije uspjela dobiti dodatni komentar na ove navode, ali ističe da nije ni demantirana informacija da SDP vlast na svim razinama želi formirati sa SDA, Narodnom strankom Radom za boljitak i HSP-om BiH te ostalim političkim subjektima spremnim prihvatiti platformu proeuropske BiH.

Federalna TV to ne spominje, ali za formiranje vlasti na razini BiH SDP bi morao pridobiti SNSD, koji ima neke dogovore s HDZ-om BiH i podržava HDZ-ov stav da na čelu Vijeća ministara u narednom mandatu mora biti Hrvat.

I u tome ima podršku SNSD-a – dok SDP pravi planove da za partnere u vlasti uzme SDA, HSP i NS RB, Milorad Dodik iz Banje Luke poručuje “da mjesto predsjedatelja (Vijeća ministara) treba pripasti autentičnom pripadniku hrvatskog naroda”.

Budući da je i visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio da bi “po rotaciji koja je dogovorena 2002. godine Hrvat treba biti na čelu Vijeća ministara”. “Ranije je bila rotacija svakih osam mjeseci, pa je dogovoreno da se rotacija obavlja svake četiri godine. Bio je Bošnjak, Adnan Terzić predsjedatelj, potom Srbin, Nikola Špirić, sada treba biti Hrvat”, reako je Inzko u intervjuu “Glasu Srpske”.

To dalje znači da, ako SDP-u pođe za rukom složiti planiranu koaliciju, Zlatko Lagumdžija ne bi mogao biti premijer, nego vi trebao naći nekog “poštenog Hrvata” da, dakako – uz njegov sufliranja, obavlja taj posao.

[HRijec]

4 Comments

  1. Ma nemoj ta blokada traje godinama od takvih kao što ste Vi i Dodik…..Nek HDZ kupi avion nemoj letiti o trošku Republike srpske.

  2. Čović u ovoj zemlji može jedino da bude odlazeči političar u prošlost.Ljubić samo leti za foteljama..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*