Čović vjeruje Dodiku i razumije odluku RS o raspisivanju referenduma

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da ne očekuje da će lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pristati na ponudu Socijaldemokratske partije BiH o “fuziji” dvije većine na razini entiteta u Vijeću ministara BiH, čime bi oba HDZ-a ispala iz kombinacija prilikom uspostave vlasti na državnoj razini.

– Ne očekujem da će me Dodik prevariti. Sve što smo se do sada dogovorili u proteklih šest godina ispoštovao je – rekao je Čović za Dnevni avaz.

On je istaknuo da mu je jasno da je posljednja odluka Republike Srpske (RS) o raspisivanju referenduma rađena u kontekstu nastojanja političkih predstavnika Srba u BiH da ne dožive sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Na pitanje podržava li sazivanje referenduma, Čović je odgovorio da mu je prihvatljiva svaka odluka koju podrži većina jednog naroda, ali da sve treba promatrati u kontekstu BiH, koju čine tri ravnopravna konstitutivna naroda i koja je na putu europskih integracija.

Lider HDZ BiH smatra da je sada, vjerojatno, čak i lakše formiranje državne vlasti nego što je to ranije bio slučaj.

– Ima kapaciteta da bude formirana vlast na razini BiH koja neće uključivati “platformaše”. Vidjet ćemo hoće li se to i kada dogoditi. Želimo da to bude napravaljeno vrlo brzo, a vidjet ćemo kako ćemo urediti Federaciju BiH kada prestane privremena odluka visokog predstavnika – istaknuo je Čović.

Prema njegovim riječima, sve o čemu će sutra u Mostaru odlučiti Hrvatski narodni sabor bit će u skladu sa pravnim propisima BiH.

“Očekujem da će biti donesena i rezolucija o BiH i statusu Hrvata, ali ne samo nas. Želimo da ponudimo dokument koji nudi izlaz iz aktualne situacije. Želimo poslati poruku da ovo nije način da se uređuje BiH, za takvu BiH nismo izašli na referendum prije 18 godina. Želimo ravnopravnost hrvatskog naroda”, rekao je Čović.

11 Comments

  1. I treba da vjeruješ jer si lovu primio, a kad te šutne šuti ćeš jer nećeš smjeti govoriti.Iskoristio te je i iskoristiti ce te još a onda papapapa.

  2. Jao Čovicu pa ti si izrod u Hrvtskom narodu, kad ti Dodik kroji politiku. Mi moramo imati svoju politiku i svoj pravac a nikako biti dio nekoga a pogotovo RS -a i njene politike.

  3. JAD OD ČOVIĆA I OVO JE PRIMJER NAPUŠTANJA HRVATA BOSANSKE POSAVINE.HSP UPRAVU JESI I PUNA POTPORA STRANCI..

  4. Daleko bi vise i prirodnije bilo dase takozvana stranka prava zove Muslimanska stranka prava. Ta stranka prava radi za dobrobit Muslimanskom zivlju. Za tu stranku prava Hrvati ne postoje.

  5. Postoje Hrvati koji su napušteni od HDZ BiH i HDZ 1990 u Sarajevu Kaknju Varešu i svim mjestima gdje činimo manjinski dio stanovništva.HSP od sada ima šanse da kupi glasove u manjinskim mjestima gdje je HDZ davno ostavio i napustio Hrvate.

  6. Ako se Hrvati izbore za svoj entitet, bice im lakse “braniti/zastupati” i Hrvate u Sarajevu, imace “vecu politicku” snagu. Srbin sam iz Sarajeva, i u potunosti podrzavam Hrvate, imaju pravo na svoj entitet i tacka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*