Čović: Vlast bez dva HDZ-a donijet će užas!

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je kako će najavljena uspostava vlasti u Federaciji BiH bez njegove stranke i HDZ 1990. donijeti “užas” te kako će dva HDZ-a na to odgovoriti samostalnom uspostavom vlasti u županijama u kojima imaju većinu.

– Ovo će donijeti užas u Federaciji BiH. Mi ćemo odmah krenuti s uspostavom vlasti na županijskim razinama. Dakle, imat ćemo vlast u županijama na način na koji mi mislimo da to treba napraviti, kazao je Čović za sarajevski Dnevni avaz.

Predsjednici dva HDZ-a Čović i Božo Ljubić i predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić u srijedu su bez uspjeha završili još jedan krug pregovora o postizbornom koaliranju a SDP i SDA su nakon toga najavile kako će zajedno s HSP i Narodnom strankom Radom za boljitakveć tijekom dana započeti uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH tako što će održati konstituirajuću sjednicu Doma naroda federalnog parlamenta.

Čović je ustvrdio kako zbog toga vlasti na državnoj razini sigurno neće biti.

– Neka gospoda sada preuzmu odgovornost, rekao je Čović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je reagirajući na najavu kako će stranke okupljene oko SDP-a same uspostaviti vlast kazao kako takva vlast neće biti priznata kao legitimna te da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njima neće koalirati na državnoj razini.

Temeljni razlog zbog kojega su propali pregovori dva HDZ-a i bloka okupljenog oko SDP-a je nemogućnost dogovora o raspodjeli ministarskih mjesta namijenjenih Hrvatima na federalnoj i državnoj razini.

SDP je odbacio mogućnost da dva HDZ-a popune sve te pozicije tražeći za sebe po jedno ministarstvo na entitetskoj razini i u Vijeću ministara BiH. Čović je ustvrdio kako stranke okupljene oko SDP-a pokušavaju oduzeti legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda ono što im pripada na temelju izbornih rezultata.

8 Comments

  1. HSP potpuno govoriš istinu i zadnji 20 godina Hrvati izumiru u Sarajevu Banja Luci ili Bosanskoj Posavini.HDZ je samo Grude Livno ili Široki Brijeg.Ako je majorizacija onda najviše trpe Hrvati koji nežive na većinskim mjestima zahvaljujući politićkim propalim programima u zadnji 20 godina..

  2. Dase nezaboravi koje izdajica Hrvata. Nemojte se kriti iza pravasa. Pola miliona Hrvata stavljate u Muslimansko ropstva, i djeca vase djece sramitcese vase izdaje. Necudmo sto avnojska Hrvatska stji po strani. Sami tvorci avnojske Hrvatske snose odgovornost masovno pogubkjene Hrvat. Ta olos sada izdaje Hrvate u Bosni i Hercegovini.

  3. Istina, nikad do sada. Ali je zato sada napravio takav “posao” da mu Bosnjaci mogu podici spomenik na Bas-carsiji!

  4. Bogumil ako voliš HDZ onda idi tamo Čoviću i budi njegov poslušnik.Hrvat jesam i može Čović prićati samo svojim glasaćima i Hrvati nisu svi HADEZEOVCI ili KRADEZEOVCI u zadnji propali 20 godina.Neka Čović traži mjesta od jarana Laktašenka i SNSD.

  5. Bogumili koliko je HDZ prodao Hrvate Sarajeva Kaknja Vareša Zenice ili Banja Luke je vrlo poznata.Hrvate ste iselili sa 2/3 teritorije BiH.U Sarajevu ima samo Hrvata starije populacije a mladeži sve manje i manje.Što tvoja HDZ nije dovela firme iz Hrvatske i zaposlila svu mladež u Sarajevu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*