Čović za povratak rješenjima iz Pruda o ustavnoj reformi

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u utorak navečer da su, odmah nakon primjene izbornih rezultata, potrebne ustavne promjene koje će osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Čović kaže da su predstavinici najjačih stranaka sva tri konstitutivna naroda kroz tzv. prudski proces došli do rješenja o četiri federalne jedinice u BiH.
– Ključno pitanje u BiH je želimo li zemlju na europskom putu i da osiguramo da se svaki građanin osjeća slobodno bez obzira na to gdje živi. Koliko teritorijalnih jedinica bi trebala imati BiH je trivijalno pitanje, rekao je Čović za BHT1.
Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Čović je rekao da je tijekom njegovih kontakata s predstavnicima međunarodne zajednice istaknuto da bi za zemlju najbolje bilo da buduću vlast čine SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH.

“Ključni problem je teškoća u formiranje Vijeća ministara BiH. Imamo nepisani dogovor koji vrijedi već neko vrijeme i da u svakom narodnom ciklusu na funkciji predsjedajućeg Vijeća ministara bude predstavnik iz drugog naroda i to iz najjače stranke tog naroda”, naveo je Čović, koji je ponovio da bi predsjedajući Vijeća ministara BiH trebao biti iz HDZ BiH.

Komentirajući izjavu novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji se ispričao za zločine Armije BiH nad svim nevinim žrtvama, Čović je rekao da nije iznenađen tim činom, “jer se odnosi u jugoistočnoj Europi moraju relaksirati”.

1 Comment

  1. Kako sad HDZ u koaliciji sa SDP-om. gdje je treci entitet ??? Strasno licemjerje, ovo je necuveno! Neka su nasi sugradjani iz hercegovine nasjeli na pricu o trecem samo da oni uzmu vlast!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*