Čović zatražio podršku Hrvatske

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, apelirao je na Hrvatsku da pruži podršku kako bi BiH dobila novi ustav, u kojem će hrvatski narod dobiti istinsku ustavnu ravnopravnost sa druga dva konstitutivna naroda, objavile su banjalučke “Nezavisne novine”, izvještavajući o Čovićevu sudjelovanju u obilježavanju 20. godišnjice Regionalnog odbora HDZ BiH Bosanska Posavina, održanom u Derventi.
Čović je rekao kako je realno očekivati da će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi ustav. “Javnosti smo već odavno ponudili naše viđenje tog novog ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjem nivou vlasti”, istakao je Čović.
Govoreći o predstojećim izborima, Čović je rekao da je cilj HDZ BiH 130.000 glasova i dobijanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Govoreći o aktivnostima koje stranka provodi kako bi taj cilj ostvarila, Čović je, kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, u Derventi rekao: “HDZ BiH odlučio je organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH. Kada je u pitanju srpski narod imamo odličnu suradnju sa PDP-om, SNSD-om, SDS-om. Kada je riječ o suradnji sa SNSD-om, tu su nas neki prozivali i prozivaju kako mi tobože pišemo nekakve povijesne sporazume. Nikakav povijesni sporazum nismo potpisali niti ima i jedna točka iz tog sporazuma. HDZ BiH želi graditi korektne odnose i sa SNSD-om, PDP-om, SDS-om i drugim srpskim strankama, prije svega strankom koju vodi Dragan Čavić. Isto tako radimo i kada je bošnjački korpus u pitanju – želimo korektne odnose sa SDA, SBiH-om, SDP-om, SBB-om. Zašto? Zato što smo jednostavno upućeni jedni na druge. Aneks IV Daytonskog sporazuma je takav da je jedini način i put da se Hrvati moraju dogovarati s predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda. Sadašnje ustavno uređenje je takvo – bez ovakvih dogovora Hrvati nisu dio vlasti.”

1 Comment

  1. Gubitnik traži posljednju slamku za spas HDZ BiH.Stranka propali 20 godina i traži spas u Hrvatskoj.Hrvati počnite misliti svojom glavom i ne nasjedajte na priče HDZ BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*