Čović: Želim biti predsjednik hrvatskog entiteta u BiH

Hrvatski entitet u Bosni i Hercegovini će, prije ili kasnije, biti realnost, a bila bi mi čast biti njegov predsjednik, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, u razgovoru kojeg prenose banjolučke Nezavisne.

– Danas hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja će – ja preferiram – imati svoje sjedište u Mostaru, i mislim da je to u prilog stabilnosti europske BiH. Kad će do nje doći, sasvim je svejedno, ali što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog, rekao je Čović.

On je prvi put u ovom intervjuu ispričao svoju verziju propalih razgovora u Brčkom, i tvrdi da je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, srušio dogovor koji je već bio postignut: “Lagumdžija je vrlo jasno rekao da želi trećinu hrvatskog kolača u BiH. Kad je on to meni rekao, ja sam se samo nasmijao i odgovorio: ‘Zlatko, to ćeš morati s nekim drugim'”, kazao je Čović.

HDZ Hrvatske se nalazi u dosta teškoj situaciji. Kako to komentirate i može li se to odraziti i na HDZ BiH?

ČOVIĆ: U biti ne može. Nekad smo govorili da smo sestrinske stranke koje su jako vezane, a danas moramo kazati da smo stranke koje veže jedan strateški sporazum, partnerstvo koje smo potpisali prije godinu i pol dana. Bez obzira što se danas događa na političkoj sceni Hrvatske, evidentno je da je to posljednja, završna, meni malo čudna, faza čišćenja nekih odnosa pred definitivni ulazak Hrvatske u EU. Ja bih želio da HDZ dobije izbore. Međutim, kako god oni završili, mi držimo jedan kvalitetan odnos sa svima, pa i s predsjednikom Ivom Josipovićem. To je moja želja, da mi nismo ovisnici o jednoj stranci ili jednoj osobi u Hrvatskoj nego da treba da kreiramo svoju politiku u BiH sami i autonomno. Ako sam ja predsjednik HDZ BiH, isključivo sam ja odgovoran za stanje u HDZ-u, a dok god ona ima ovakovu potporu glasača – a ja vas uvjeravam da će imati i veću – onda sam odgovoran i za stanje hrvatskog naroda u BiH.

Rekli ste da je ovo što se dešava sa HDZ Hrvatske neka vrsta čišćenja prije ulaska Hrvatske u EU. Očekuje li tako nešto i BiH kada ona bude ulazila u EU? Treba li i mi da razmišljamo o tome?

ČOVIĆ: Mislim da treba da razmišljamo o standardima koje moramo usvojiti kad je u pitanju EU. Nisam pobornik toga da se pravna država dokazuje na ovakav način. Ja već deset godina govorim – ako je netko kriv, upravo zbog svog primjera, jer i ja moram biti kao svaki drugi građanin, bez obzira da li sam ja predsjednik stranke, države, Vijeća ministara – ja sam odgovoran prema svim zakonima BiH, kao i bilo koji drugi građanin.

1 Comment

  1. LJEPO JE SANJATI I JA SANJAM DA BUDEM PRJEDSJEDNIK BOSNE I HERCEGOVINE.SANJATI JE LIJEPO I TREBA SANJATI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*