Čovićev HDZ BiH odbacio platformu četiri stranke

Okupljanje četiri stranke oko SDP-ove platforme predstavlja grubo izigravanje Bosne i Hercegovine i duha Bosne i Hercegovine, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva te stranke, dodavši kako će HDZ BiH odgovoriti okupljanjem parlamentarnih stranaka koje nisu potpisale SDP-ovu platformu.

– SDP-ova platforma ne nudi ništa novo. To je improvizirani dokument koji crpi neke elemente ‘travanjskog paketa’ s jedne strane, a s druge strane, ulazi u element nagađanja o ustavnim promjenama na način da nudi lažnu ustavnu ravnopravnost Hrvatima, Bošnjacima i Srbima u Federaciji BiH, s jasnim ciljem da se napravi građanska struktura, kazao je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Kada su u pitanju moguće protumjere, Čović je naglasio kako Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatra sve opcije, pa tako i moguću blokadu formiranja Doma naroda Federacije BiH, a jedan od prvih poteza koji će stranka povući je pozivanje na sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka koje nisu potpisale SDP-ovu platformu.

“Također, vjerujem kako veliki broj pojedinaca iz stranka koje potpisuju SDP-ovu inicijativu apsolutno je ne podržavaju kao takvu i mi ćemo ovih dana razgovarati i s tim ljudima”, dodao je Čović.

HDZ BiH zatražit će i otkazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja bi se trebala održati u srijedu, jer nije postignut sporazum o formiranju vladajuće većine na državnoj razini.

“Ne želimo blokirati BiH, to rade oni koji su potpisali platformu”, istaknuo je Ćović, naglasivši kako je besmisleno na federalnoj razini formirati jednu parlamentarnu većinu, a na državnoj drugu.

Na pitanje novinara vode li SDP-ovi potezi ka prijevremenim izborima, Čović je kazao kako je to moguće, ali i besmisleno.

“Ako se nastavi ovako novi izbori su neminovnost. Međutim, ja mislim da novi izbori nemaju smisla. Izgubit ćemo još barem pola godine i tko zna koliko novca, a ne vidim što bismo dobili. Što se tiče HDZ-a BiH, mi se ne plašimo novih izbora. Na njima bismo mogli samo imati bolji rezultat”, uvjeren je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je izrazio svoje razočarenje potezima čelnika Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH koji su, kako je rekao, pristali na političku trgovinu te su potpisivanjem SDP-ove platforme odustali od načela Kreševske deklaracije.

Inače, danas je održana i sjednica Predsjedništvo HDZ BiH na kojoj je zaključeno:

1. Predsjedništvo HDZ BiH odbacuje pokušaje vodećih bošnjačkih političkih stranaka u F BiH ( SDP i SDA ) da gazeći i negirajući izbornu volju hrvatskog naroda u BiH od Federacije BiH naprave dominantan bošnjački entitet.

2. Svi oni koji bez legitimiteta hrvatskog naroda podržavaju takvo nastojanje rade izravno i na štetu protivnu interesa hrvatskog naroda u BiH te protiv same BiH.

3. HDZ BiH poziva sve relevantne predstavnike i institucije hrvatskog naroda u BiH da iskažu svoj stav o ovom ponižavajućem konceptu bošnjačkih političkih stranaka.

4. HDZ BiH poziva sve relevantne političke stranke koje imaju izborni legitimitet unutar svog konstitutivnog naroda u BiH na zajednički dogovor ,a u cilju postizanja sporazuma koji će jamčiti efikasnu implementaciju izbornih rezultata na svim razinama na načelima:

– osiguranja jednakopravnosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH uz puno uvažavanje izborne volje
sva tri naroda

– osiguranja europske i euroatlantske perspektive BiH

– osiguranja ekonomske i socijalne sigurnosti i stabilnosti BiH.

3 Comments

  1. Sa njima čovjek ne može ništa dogovoriti i uraditi ako ne odgovara po volji samo oba HDZ.Sretno 4 godine u oporbi.

  2. SAMO POLAKO NE TREBA SE PRERANO RADOVATI, NADAMO SE DA CE HSP UCI U VLAST I NAPRAVITI NESTO ZA HRVATSKI NAROD, TEK ONDA RADOST!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*