Crne prognoze: U Hrvatskoj će početkom 2013. biti 350.000 nezaposlenih

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj opet je premašio brojku od 300.000, i to u jeku turističke sezone, kad je potražnja za radnom snagom najveća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jučer je na burzi bilo prijavljeno 300.360 ljudi, a nudilo im se 4314 slobodnih radnih mjesta.

No, kako piše Jutarnji list, tek se na jesen očekuje ozbiljan rast broja nezaposlenih. Uzimajući u obzir najavljena masovna otpuštanja u javnim poduzećima, prestanak posla za sezonske radnike i nepromijenjeni trend otpuštanja i gašenja privatnih tvrtki, prognoze govore da bi do kraja godine na burzi moglo biti i do 340.000 ljudi, čime će biti ponovno dosegnut – ako ne i premašen – krizni rekord broja nezaposlenih zabilježen u veljači ove godine. Tada je na HZZ-u bila prijavljena 342.951 osoba.

Jesenski bi rast broja nezaposlenih mogao biti veći nego prošlih godina, s obzirom na to da je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio više od tisuću otkaza u HŽ-u, predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević govori o 1000 otkaza na jesen i ukupno 3500 do kraja mandata ove Vlade, iz HAC-a će morati otići 500 ljudi…

O padu broja nezaposlenih u ovoj se godini, dakle, ne može ni govoriti. A smanjenjem broja zaposlenih, odnosno onih koji plaćaju poreze i doprinose, doći će do još goreg omjera zaposlenih i umirovljenika, koji je već sada, upozoravaju stručnjaci, financijski neodrživ.

“Jedino ako Vlada u potpunosti odustane od reformi i restrukturiranja, odnosno ako nabavi kredite i odluči zadržati postojeće stanje, neće doći do drastičnog povećanja broja nezaposlenih. No, ako to učini, cijena koju ćemo platiti za dvije-tri godine bit će stravična”, rekao je za Jutarnji list dr. Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, dodajući kako očekuje “da će u siječnju ili veljači sljedeće godine brojka nezaposlenih dosegnuti 350.000”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*