CRO Demoskop: Smanjila se potpora građana ulasku Hrvatske u EU

Najnovije istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop pokazala je da je u odnosu na prošli mjesec pala potpora građana hrvatskom članstvo u EU. Prema istraživanju provedenom 30. studenog i 1. prosinca, od 55,6 posto građana Hrvatske podupire ulazak u EU, dok se mjesec dana ranije za ulazak u EU izjašnjavalo 56,7 posto ispitanika.

Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6 posto u svibnju ove godine), nakon sedam mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 11 postotnih poena.

S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 6,4 postotka (s lanjskih 49,2 posto na sadašnjih 55,6 posto). Protiv hrvatskog članstva u EU početkom mjeseca izjasnilo se 32,9 posto hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 32,5 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 11,4 posto neodlučnih (prošli mjesec 10,8 posto).

Vrlo su zanimljivi i rezultati među glasačima na referendumu o članstvu u EU. Da je referendum o pristupanju EU bio organiziran početkom mjeseca 64,1 posto ispitanika sigurno bi izašlo na referendum, 11,9 posto njih bi vjerojatno izašlo. S druge strane njih 9,8 posto vjerojatno i 10,5 posto sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju.

Među građanima koji bi izašli na referendum (“likely voters”) za ulazak u EU bi se izjasnilo njih 58,7 posto, što je blagi pad u odnosu na rezultate od prije mjesec dana (kad je podrška iznosila 60,4 posto). Početkom ovog mjeseca među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu sigurno bi glasovalo ZA njih 46,3 posto (prema 46,8 posto iz studenog), dok bi vjerojatno glasalo ZA njih 12,4 posto (prema prošlih 13,6 posto). ¸

Među ispitanicima koji bi izašli na referendum njih bi 32 posto glasovalo PROTIV članstva, što je ista razina protivljenja kao i prošli mjesec. Među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu vjerojatno bi PROTIV članstva glasovalo njih 7,5 posto (prema prošlomjesečnih 12 posto), dok bi njih 24,5 posto sigurno glasovalo PROTIV članstva (prema prošlomjesečnih 20 posto posto). Povećan je udio neodlučnih s prošlomjesečnih 7,3 posto na ovomjesečnih 9,3 posto.

Ovaj djelomični pad podrške članstvu u EU je moguće timačiti na različite načine. Da li se radi o utjecaju predizborne nervoze ili o zreloj politici protivljenja članstvu, imat ćemo prilike ustvrditi već u narednom istraživanju početkom siječnja. S tim u vezi se može i tumačiti najava političara iz pobjedničke koalicije kako bi bilo dobro povećati razmak između izbora i referenduma koji bi se trebao održati u veljači umjesto do sada najavljenog 9. siječnja (mjesec dana od potpisivanja Ugovora o pristupanju).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*