“Crveni fratar” odbio ugostiti Josipovića

Gvardijan samostana sv. Marka na Plehanu, pored Bosanskog Broda, fra Mirko Filipović otkazao je gostoprimstvo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, piše današnja “Slobodna Dalmacija”. Splitski dnevnik k tome podsjeća da je fra Mirko Filipović bio je glavni urednik najprestižnijeg katoličkog mjesečnika u BiH ”Svjetlo riječi”. Navodi i da fra Mirka u intelektualnim krugovima u BiH percipiraju kao intelektualca od formata, jake osobnosti i “velikim Bosancem”, sklonijim “lijevoj orijentaciji”, a u opremi teksta ga naziva “Crvenim fratrom”, što cijelom slučaju daje posebnu dimenziju.

“Slobodna Dalmacija” piše da je za danas je bio planiran Josipovićev posjet drevnom, u ratu srušenom samostanu na Plehanu, gdje je trebao biti organiziran i sastanak s liderima hrvatskih političkih stranaka, ali je protokol s Plehana “preselio” se u Derventu. Na pitanje zašto je otkazao dogovoreno gostoprimstvo, fra Mirko novinarki “Slobodne” odgovara: “Otkazao sam gostoprimstvo jer sam naposljetku, tek u trećem razgovoru, saznao da će predsjednik položiti vijenac i u Sijekovcu, na stratištu srpskih civila, a pouzdano znamo da se tamo kao civilne žrtve prikazuju vojne žrtve.”
“Događanja u Sijekovcu nisu sudski istražena, ima previše kontroverzi. Govori se i da je rat u BiH počeo napadom na Sijekovac. Cijela Posavina za Hrvate je kao Vukovar. Ja sam predsjednikovu savjetniku pojasnio da je polaganje vijenca u Sijekovcu isto kao da ode položiti vijenac stradalim Srbima u Vukovaru. Međutim, oni su se oglušili na moje sugestije i jedino što mi je preostalo je da iz tog iziđem. Hrvatski predsjednik ima pravo voditi hrvatsku politiku kako on želi, a ja kao slobodan građanin imam pravo odlučiti da u tomu ne želim sudjelovati. Ne želim da se Plehan veže uz ovaj posjet koji će izazvati kontroverze. Iz ovog njegova posjeta Sijekovcu, poznajući srpsku mitologiju, već sada mi je jasno kakve će sve imati konotacije i tumačenja u budućnosti”, izjavio je fra Mirko Filipović.

I nije trebalo čekati da se, makar što se tiče srpske mitologije i tumačenja Josipovićeve geste, pokaže da je bio u pravu. Naime, nakon polaganja vijenaca u Sijekovcu, član Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske Ane Mihajlović novinarima je izjavio kako je posjet hrvatskog predsjednika Sijekovcu “priznanje da je zločin u Sijekovcu počinjen od strane hrvatskih regularnih i paravojnih snaga i muslimanskih paravojnih formacija i Armije BiH”. “Zločin su 26. ožujka 1992. godine počinili pripadnici Interventnog voda koji je bio u sastavu Armije BiH a sudjelovali su i pripadnici HOS-a predvođeni Antom Prkačinom kao i regularne snage Hrvatske vojske, koje su u Brod ušle 3. ožujka 1992. godine”, izjavio je Mihajlović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*