Ćupina: Rezolucija iskazuje volju većine građana; HDZ: Volja ‘većine građana’ je obična floskula

U Mostaru i oko Mostara nsatavlja se rat priopćenjima, izjavama, deklaracijama, rezolucijama… Sinoć je Mostarska inicijativa za ravnopravnost građana i naroda, koja okuplja predstavnike pet političkih parlamentarnih stranaka (SDA, SDP, SBiH, SBB i NSRZB), nevladinih organizacija, pripadnike vjerskih zajednica, Srpskog građanskog vijeća, Židovske općine te brojne pojedince iz političkog, kulturnog i drugih područja života Mostara, usvojila je dokument pod nazivom ‘Mostarska rezolucija 2012.’, da bi na nju promptno reagirao Gradski odbor HDZ-a BiH.

“Ona iskazuje volju i osjećanja većine građana Grada Mostara, u kojoj zaista zahtijevaju da žive životom koji je u bukvalnom smislu koji je na civilizacijskom, demokratskom nivou”, izjavio je nakon zasjedanja Inicijative, održanog u galeriji Centra za kulturu Mostar, predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, Faruk Ćupina. Podsjećanja radi, Klub bošnjačkih vijećnika je i pokretač osnivanja ovakve inicijative.

“To prvenstveno znači da ne prihvatimo nikakvu mogućnost ostvarivanja u ratu neostvarenog cilja za proglašenje Mostara hrvatskim stolnim gradom, zatim da protestiramo protiv svih oblika isticanja religijskih simbola i kroatizacije javnih prostora, kao i neizbrisanim tragovima pogubne i krajnje desne ideologizacije u imenima mostarskih ulica; tražimo od svih političkih faktora, prvenstveno od međunarodne zajednice, da uzmu aktivno učešće u rješavanju problema grada Mostara”, rekao je takođe Ćupina.

On je naglasio da je skup donio i određene mjere, predviđene za slučaj ako se ne čuje glas građana, a to je “da smo u točki 10 napomenuli da, u namjeri da zaštitimo ravnopravnost građana i naroda Grada Mostara, spremni smo djelovati svim raspoloživim demokratskim metodama, uključujući i građansku neposlušnost”.

“To je pokušaj da animiramo građane Grada Mostara, da sudjeluju u kreiranju sudbine vlastitog grada, a ne ni na koji način da ga prepustimo da sudbinu kreira neko treći, a pogotovo da bi je kreirali samo politički lideri pojedinih stranaka. Dakle, mora se čuti glas naroda, mora se oslušnuti eho šta misle građani o ovakvom gradu Mostaru i šta misle građani kako bi se trebala stvarati budućnost i ovog grada i budućih generacija Mostara”, dodao je Ćupina.

Radni tekst Rezolucije pretrpio je manje korekcije, nakon čega će biti upućena svim sudionicima u Inicijativi na potpisivanje.

Na usvajanje Rezolucije Gradski odbor HDZ-a BiH reagirao je priopćenjem u kojem stoji: “U povodu usvajanja dokumenta naslovljenog “Mostarska rezolucija 2012.” od strane Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara , u potpisu koje je predsjednik Faruk Ćupina, a u kojoj su navodno istaknuta stajališta pet političkih parlamentarnih stranaka (SDA, SDP, Stranke za BiH, SBB-a i Stranke “Radom za boljitak”), potom nevladinog sektora , vjernika, te predstavnika Srpskog građanskog vijeća i Židovske općine želimo istaknuti slijedeće:

Parlamentarne većine usvajaju rezolucije kako bi izrazile svoje stajalište o nekom pitanju i za razliku od zakona nemaju pravno obvezujuće obilježje. Ravnopravnost građana i konstitutivnih naroda BiH i Grada Mostara je ustavna kategorija, a pozivati se pri tom na volju i osjećaje “većine” građana Mostara je nemjerljiva kategorija i obična politička floskula. Gospodo kreatori i potpisnici takozvane “Mostarske rezolucije 2012.” ovom prigodom vam jasno i glasno poručujemo “uzalud vam trud svirači”.

Takozvana Rezolucija svojim sadržajem i porukama koje šalje ni na koji način ne može učinkovito podići razinu svijesti o aktualnom pitanju Statuta Grada Mostara. Naprotiv ona na jedan perfidan i krajnje politikantski način ima za cilj zagušiti javni prostor u Mostaru i Hercegovini i onemogućiti provedbu odluke Ustavnoga suda BiH.

Odluka je tu da se provede kroz institucije vlasti, a ne da se komentira na kružocima i sjedaljkama neformalnih skupina i pojedinaca koje i danas, dva desetljeća nakon prestanka postojanja bivše države i olovnih, režimskih vremena sanjaju članovi jedne nedodirljive kaste danas samo u drugom ruhu, koju je povijest već odavna izbrisala.

Očigledno je gospodin Ćupina prepisao udio hrvatskog naroda u navedenoj Rezoluciji iz modela Vlade Federacije BiH, gdje nelegalni predstavnici hrvatskoga naroda glume legalne i legitimne.

Na tragu jednonacionalne Rezolucije koja se pod krinkom frizirane multietničnosti pokušava kao kukavičije jaje podmetnuti građanima Mostara odgovor bi mogle biti slične rezolucije i inicijative. No, što bismo dobili za rezultat. Rašomon inicijativa i rezolucija koje ne rješavaju probleme u gradu, nego ih samo zamagljuju i usložnjavaju.

Otkud pravo tim politikantima i kako sebi vole tepati Mostarcima po mjeri (kao da ostali građani nisu Mostarci) da jednom konstitutitvnom narodu zabrane isticanje svojih religijskih simbola, da se pod krinkom “većine” i trgovanja osjećajima građana Mostara služe floskulama u obrani osobnih pozicija i da svoj dugogodišnji nerad i neispunjenje obećanog svaljuju na leđa drugoga i drugačijeg.

Na koncu gospodu potpisnike rezolucije i gospodina Faruka Ćupinu podsjećamo da se retorika straha, primitivizma, etiketiranja, predrasuda i čuvanja građana od sebe samih odavna već nalazi u ropotarnici povijesti. Sve navedeno nije u službi demokracije i vizije Mostara kao jednog modernog europskog grada u kojem se svi njegovi građani osjećaju ugodno i dobro žive.

Hrvatska demokratska zajednica BiH poziva sve iskrene i dobronamjerne političke subjekte i pojedince da se prestanu jeftino dodvoravati te da poštujući odluke sudbene vlasti kroz institucije sustava pronađu najbolje moguće rješenje za Mostar, sukladno ostalim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini”, zaključuje se u priopćenju iz Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*