Cvrtila: Srpski entitet na sjeveru Kosova bio bi izvor nestabilnosti

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Vlatko Cvrtila izjavio je za agenciju Anadolija da rješenje pitanja Kosova po “modelu Republike Srpske” u Bosni i Hercegovini ne bi donijelo ništa dobro te da bi se na taj način samo generirali problemi u ovoj regiji.

Podsjetio je kako je srbijanski premijer Ivica Dačić nekoliko puta izjavio da se “rješenje Kosova može odigrati tako da se naprosto postavi granica u Mitrovici, pa da sjeverni dio pripada Srbiji, a južni Kosovu”.

“Ali, to je potpuno suprotno interesima međunarodne zajednice, koja je priznala Kosovo i podržava ga kao protektorat u onim granicama u kojima je Kosovo bilo prije nezavisnosti i srbijanske operacije iz 1999. godine. Model o kojem se sada govori bi možda bio prihvatljiv Srbiji, pa bi sadašnja vlada imala lakšu situaciju u srpskoj javnosti. Ali, to bi mogao ostati jedan element nestabilnosti, odnosno destabilizirajući faktor za samu budućnost Kosova, što bi u nekom konkretnom trenutku koristilo samoj Srbiji kao što povremeno imamo situaciju u BiH”, kazao je Cvrtila za agenciju Anadolija.

Vjeruje će međunarodna zajednica “vrlo suzdržano reagirati na takvo nešto jer im je u ovom trenutku interes jedinstveno Kosovo”.

“Dačić je nedavno jasno govorio o tome kako je situacija kakva je i da se ona ne može promijeniti, bez obzira kakav stav Srbija o tome imala. Što se tiče modela Republike Srpske na Kosovu, to ne bi trebalo raditi. Svaki ustupak koji je međunarodna zajednica napravila u ovoj regiji, a to mogu reći za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, kasnije je predstavljao element potencijalne destabilizacije. Meni se čini da bi se u ovom času to isto moglo pojaviti kao nešto što bi bilo vrlo sporno u budućnosti. Realnost je, ipak, drugačija. Srbijanska vlada i javnost bi trebali postaviti situaciju na realne osnove i na takav način se i ponašati”, izjavio je Cvrtila. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*