Da Dačić ne čeka predugo, Milanović u srijedu (iznenada) putuje u Beograd!

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović u srijedu putuje u radni posjet Beogradu, potvrđeno je HRT-u iz Vlade. Premijer Milanović u Beogradu će se susresti s premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Kako je već najavljivano, glavne teme razgovora bit će u vezi s problemima iz ratne prošlosti, gospodarskom suradnjom te s budućnosti dviju zemalja u EU-u.

Podsjetimo, srbijanski premijer izjavio je prošli tjedan kako je spreman na susret s Milanovićem. Odnose Srbije i Hrvatske treba “odlediti, resetirati i početi iznova”, poručio je te dodao kako ne bi bilo dobro dopustiti da odnosi Beograda i Zagreba uđu u još lošiju fazu. “Moramo biti svjesni da se ne možemo oko svega slagati, ne moramo pokazivati bilo kakvu ljubav, ali politička suradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju postojati”, kazao je.

Put do susreta dvojice premijera Milanovića i Dačića prokrčen je tek kada su se stišala žestoka, kontroverzna reagiranja Beograda na oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču. Zagreb i Beograd imaju niz problema proizaslih iz rata (nestale osobe, povratak Srba, tužbe za genocid) no realnost su i gospodarski interesi i regionalna suradnja nakon hrvatskog ulaska u Uniju.

Bruxellesu je važno dobiti jamstva da svoje članstvo u Uniji Hrvatska neće koristiti kako bi bilateralne sporove rješavala u svoju korist. Zbog toga će Europska komisija pomno vagati svaku riječ premijera Milanovića i Dačića.

Hrvatska i Srbija kao dvije susjedne zemlje nemaju racionalnog opravdanja za nesuradnju, a skori susret premijera dviju zemalja poslat će poruku javnosti – “pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i europskoj javnosti o mogućnosti rješavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju”, izjavila je u Bruxellesu potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je rekla da će premijeri razgovarati o tri područja na kojima treba raditi: prvo su pitanja preostala iz rata, drugo su ekonomske teme, u prvom redu izlazak Hrvatske iz CEFTA-e nakon ulaska u EU-u i treće su europske teme, europska budućnost s obzirom da je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susjedi imaju europsku perspektivu.

Upitana može li susret na razini predsjednika vlada utjecati na smirivanje napetosti i prihvaćanja presuda Haškog suda, koje su u Srbiji oštro kritizirane, ministrica Pusić je rekla da Hrvatska poštuje pravnu proceduru i da je za nju taj slučaj završen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*