Da je referendum danas, 53 posto građana Hrvatske glasovalo bi za ulazak u EU

Pedeset i tri posto hrvatskih građana glasovalo bi za ulazak Hrvatske u Europsku uniju da se referendum održava sada, a od onih koji bi sigurno na njega izašli za članstvo bi se izjasnilo 61 posto građana što je dosad gotovo najviša zabilježena potpora, pokazali su najnoviji rezultati istraživanja o stavovima hrvatskih građana o Europskoj uniji i o članstvu predstavljeni u četvrtak u Zagrebu.

Rezultate istraživanja koje je proveo Ipsos Puls od 20. srpnja do 7. kolovoza na uzroku od 1.022 ispitanika starija od 15 godina predstavio je voditelj istraživanja Dragan Bagić. Radi se o prvom sveobuhvatnom istraživanju nakon referenduma o ulasku u EU održanog u siječnju ove godine a teme su stavovi o članstvu u EU, percepcija Europske unije među hrvatskim građanima, informiranje o EU-u te znanje i interes o europskim fondovima.

“Povjerenje se nije temeljno promijenilo”, kazao je na predstavljanju rezultata šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, izrazivši nadu da će se pozitivni trend nastaviti do ulaska.

“Ukupni osjećaj koji proizlazi iz istraživanja je da nema spektakularnih promjena, pozitivni ishod referenduma je održan a postoje neki parametri gdje su se rezultati poboljšali”, kazao je Vandoren. Naravno, moglo je biti i većih poboljšanja ali ovo je realnost, dodao je.

Kada se radi o glasovanju na hipotetskom referendumu, rezultati su jedni od najboljih u posljednjih šest godina otkad se provodi istraživanje. Pedeset i tri posto od ukupnog broja ispitanika glasovalo bi za, 38 posto protiv, dok bi od onih koji bi sigurno izašli na referendum njih 61 posto bilo za, a 34 posto protiv. Najveća potpora u dosadašnjim istraživanjima zabilježena je 2007. godine i bila je 55 posto (među svim ispitanicima) i 64 posto među onima koji bi izašli na referendum.

Kriza povjerenja bila je očita 2008. i 2009. kada se potpora ulasku spustila na 46 odnosno 44 posto (među svim ispitanicima) te na 53 posto obje godine među onima koji bi izašli na referendum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*