Da sam Hrvatica, bila bih ponosna zbog skorog ulaska u EU

“Mi, Nijemci i Austrijanci razumjeli smo što se događalo u Hrvatskoj. Vidjeli smo kako je pao Vukovar i jasno smo zaključili da će se to nastaviti ako netko politički ne intervenira. Bilo je zlih jezika koji su govorili da se Nijemci i Hrvati opet drže zajedno. Bio je to zaista nelagodan osjećaj, sve se počelo raspadati, a bili smo paralizirani u nastojanju da u tim danima budemo od pomoći.
(…)
Sve što je Hrvatska ostvarila, pa i kad je riječ o demokratskim standardima, a među tim standardima su i zaštita ljudskih prava, dogodilo se jer se nalazila na putu u EU. I mi se unutar Unije često posvadimo. No, svi mi smo ista zajednica vrijednosti. Hrvatski susjedi još nisu dio te zajednice. Da sam Hrvatica, bila bih ponosna. Ne mogu razumjeti one hrvatske građane koji sada kažu da ne žele EU. Ali, ponekad su i građani u Njemačkoj i drugdje siti svega i jednostavno ne vide postignuća koja su ostvarena upravo zbog EU-a.

Na kraju moram priznati da sam zbog Hrvatske rlo sretna, jer sam od 1991. radila na suverenosti, neovisnosti Hrvatske i njezinu ulasku u EU. Za mene je ovo ispunjenje velikog sna na kojem sam radila kao političarka.”

Doris Pack, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu, u intervjju Vjesniku

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*