Da su danas izbori, Kukuriku koalicija bi osvojila natpolovičnu većinu

Da se danas u Hrvatskoj održavaju izbori Kukuriku koalicija predvođena Zoran Milanovićem osvojila bi 78 saborskih mandata ili dva više od potrebne apsolutne većine, pokazalo je to istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa.

Kako piše Tportal, Kukuriku koalicija bi osvojila čak 11 mandata više nego na izborima 2007., s tim da bi SDP u novom sazivu Sabora imao 61 zastupnika, što je najveći broj zastupničkih mjesta u povijesti te stranke, HNS bi imao 11 zastupnika, a IDS i HSU po tri.

Broj HDZ-ovih mandata pao bi na 41, što je najlošija brojka u povijesti te stranke. Ako bi se pridodala i tri zastupnika iz dijaspore za koja se može pretpostaviti da odlaze HDZ-u, ta bi stranka u novom sazivu imala 44 zastupnika ili dva manje od dosad najlošijeg rezultata iz 2000.

U novom sazivu Hrvatskog sabora bili bi još laburisti sa 6 zastupnika, 4 zastupnika Bloka umirovljenika koje predvodi Ljubo Jurčić, HSS bi imao 2 ili tri zastupnika, HSLS samo jednog, a po jednog bi zastupnika imale i dvije pravaške stranke – HSP i HSP dr. Ante Starčević.

Problem pravaša je, prema Tportalu, razjedinjenost i liderske ambicije brojnih šefova pravaških stranaka. U nekim izbornim jedinicama, prema ovom istraživanju, dvije ili tri pravaške liste osvajaju zajedno više 7 posto glasova i imale bi sigurnog zastupnika, ali će to mjesto izgubiti zbog liderskih ambicija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*